Energetika.ba
Kapitalan projekat

Kipar uskoro kreće sa proizvodnjom vlastitog gasa

Autor: Energetika.ba
Kipar uskoro kreće sa proizvodnjom vlastitog gasa
Foto: Unsplash

Kipar bi mogao da počne da proizvodi svoj prvi prirodni gas već 2026. godine, najavio je ministar energetike te zemlje.

Ministar trgovine, industrije i energetike Kipra Jorgos Papanastasiju navodi da ta ostrvska zemlja namjerava i da učestvuje u projektu izrade jakog električnog kabla, koji bi trebalo da poveže istočni Mediteran s kontinentalnom Evropom, prenosi Reuters.

Kipar je najavio svoje prvo otkriće gasa na moru još 2011. godine, koje je aktuelizovano 2022. i to u partnerstvu italijanske kompanije Eni i francuske Total Energies i ono će najvjerovatnije najprije biti razvijano.

"Naša očekivanja su, u skladu sa planom razvoja i proizvodnje koji će Eni uskoro predložiti, da to bude u 2026. ili početkom 2027. godine", rekao je Papanastasiju.

Projekat, poznat kao "Kronos", ima procijenjenih 2,5 biliona kubnih stopa gasa, prenosi ista agencija.

Od 2007. godine Kipar je izdao dozvole za istraživanje za većinu od 13 priobalnih istraživačkih blokova oko juga ostrva, a pronašao je prirodni gas u pet bušotina, sa procenjenih 17-18 biliona kubnih stopa gasa, što je više od godišnje potrošnje Evrope, napominje Reuters.

"Energetske kompanije su već izrazile interesovanje za neka tih nalazišta i razgovori su u toku", rekao je kiparski ministar enrgetike.

Medij navodi da bi proizvodnja gasa i povezivanje sa tržištima električne energije u inostranstvu mogli strateški da promijene situaciju u ovoj ostrvskoj zemlji, kao i drugim zemljama južne Evrope, koje nastoje da umanje zavisnost od ruskog snabijdevanja, prekinutog nakon početka rata u Ukrajini.