Energetika.ba
Gas

Kompromis oko Sjevernog toka 2 postignut s Evropskim parlamentom i komisijom

Autor: Energetika.ba
Kompromis oko Sjevernog toka 2 postignut s Evropskim parlamentom i komisijom

Države članice EU usuglasile su se oko kompromisa s Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom u vezi sa reguliranjem gasovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, saopćili su u srijedu izvori iz njemačke delegacije za dpa.

Operater gasovoda može očekivati dodatnu regulativu, ali projekt predvođen ruskim državnim koncernom Gazpromom nije ugrožen.

Rusija je upozorila prošle sedmice na nove prepreke u izgradnji gasovoda nakon što je Berlin postigao sporazum sa Francuskom i ostalim članicama EU oko strožijih pravila.

Sjeverni tok 2, koji ide ispod Baltičkog mora, ima za cilj transportovati 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa u Njemačku svake godine.

Kritičari tvrde da gasovod povećava evropsku ovisnost o Rusiji. Njegovi zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnim snabdijevanjem energentima dok je proizvodnja gasa u opadanju u EU.

Na osnovu kompromisa, direktiva EU bila bi izmijenjena kako bi se omogućilo Evropskoj komisiji da ima veći nadzor nad gasovodima, uključujući i njemačko - ruski projekt.

To znači da EU može konzistentnije primijeniti interna pravila o tržištu gasa na gasovode iz zemalja članica i nečlanica EU u slučaju da ta pravila budu ugrožena.

Izgradnja najvećeg dijela Sjevernog toka 2 već je dovršena. Gasovod bi trebao biti pušten u pogon do kraja godine.

Energetika.ba / FENA