Energetika.ba
Gas

Kozić: Zbog odluke Bugarske doći će do značajnog povećanja cijene gasa

Autor: Energetika.ba
Kozić: Zbog odluke Bugarske doći će do značajnog povećanja cijene gasa

Direktor "Prvog gasnog društva" iz Zvornika Dušan Kozić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će odluka Bugarske o uvođenju dodatne takse od 30 odsto na tranzit ruskog gasa kroz svoju teritoriju značajno uticati na povećanje cijene ovog energenta u Republici Srpskoj.

Kozić je rekao Srni, nakon sastanka sa direktorom preduzeća "Srajevo gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljkom Elekom, da će Srpska sačekati reakciju Mađarske i Srbije na nove mjere Bugarske i da će se prilagoditi njihovoj politici.

"Bugari su uveli tranzitnu maržu od 30 odsto na gas. Nama će to biti novih 120 dolara na 1.000 kubnih metara. Očigledno da je to urađeno pod pritiskom SAD kako bi se cijena ruskog gasa izjednačila sa njihovim LNG gasom s ciljem da budu konkurentni na ovim tržištima", pojasnio je Kozić, prenosi Srna.

Osim razmjene mišljenja o novonastaloj situaciji sa Bugarskom, Kozić je rekao da je sa Elekom razgovarao i o širenju gasne mreže prema Jahorini, Palama, Višegradu, odnosno dijelovima Srpske koji nemaju pristup gasnoj infrastrukturi.

On je rekao da je širenje mreže kontinuiran posao na kojem se već radi duže od godinu dana, kao i da će trajati čitavu narednu godinu.

(Energetika.ba)