Energetika.ba
Gas

Lavrov: Rusija spremna povećati isporuke gasa Turskoj

Autor: Energetika.ba
Lavrov: Rusija spremna povećati isporuke gasa Turskoj

Rusija je saopštila da je spremna povećati svoje isporuke gasa Turskoj i implementirati sporazume između dvije zemlje o uspostavljanju centra za distribuciju.

"Sa naše strane, ponovo smo potvrdili privrženost Rusije svim sporazumima o povećanju izvoza prirodnog gasa, uključujući i sprovođenje inicijative šefova naših država za stvaranje jedinstvenog gasnog čvorišta u Turskoj", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u Moskvi.

Lavrov je istakao da Rusija cijeni vanjsku politiku Turske uprkos, kako je rekao, inicijativama zapadnih država koje izazivaju sumnju.

Naveo je da je sa Fidanom razgovarao i o prijedlogu Moskve da se Turskoj isporuči do milion tona ruskog žita po sniženoj cijeni.

"O ovom pitanju se takođe razgovara uz učešće naših prijatelja iz Katara, koji su spremni da učestvuju u finansijskim aspektima ove inicijative", rekao je Lavrov.

Dodao je da je s turskim ministrom vanjskih poslova razgovarao i o situaciji u Ukrajini, te objasnio "nemogućnost" provođenja mirovne formule ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Formula Zelenskog, koja se sastoji od deset uslova, iznesena je na posljednjem samitu G-20 u Indoneziji, a posljednji korak je potpisivanje mirovnog sporazuma. Takođe se fokusira na pitanja kao što su nuklearna bezbjednost i bezbjednost hrane i energije.

(Energetika.ba)