Energetika.ba
Orban prijeti

Mađarska najavila blokade u EU ako se ne ukine tranzitni porez na ruski gas

Autor: Energetika.ba
Mađarska najavila blokade u EU ako se ne ukine tranzitni porez na ruski gas
Foto: Agencije

Mađarska će staviti veto na ulazak Bugarske u evropsku šengensku zonu slobodnog putovanja osim ako ne ukine tranzitni porez na ruski gas, saopćilo je u subotu mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prijetnja vetom uslijedila je nakon dogovora od četvrtka svih 27 članica Evropske unije osim Mađarske da započnu pregovore o pridruživanju s Ukrajinom uprkos ratu protiv Rusije, zaobilazeći pritužbe premijera Viktora Orbana tako što ga je natjerala da napusti prostoriju.

Orbanov otpor u Briselu donio mu je neke bonus poene u Moskvi, sa kojom je njegova nacionalistička vlada održavala redovne kontakte čak i tokom rata u Ukrajini, i koja još uvijek snabdijeva Mađarsku, koja nema izlaz na more, najvećim dijelom gasa.

Pozivajući se na ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, ministarstvo je saopćilo da je Mađarska jasno stavila do znanja Bugarskoj da će staviti veto na njen ulazak u Šengen ako porez na glavnu rutu za mađarski uvoz gasa ostane na snazi.

- Jasno smo stavili do znanja Bugarima da ćemo staviti veto na njihov ulazak u Šengen, ako ovo dugo zadrže, ako dugo ugroze sigurnost snabdijevanja Mađarske energijom - rekao je Szijjarto.

Rekao je da će Mađarska ukinuti veto čim se ukine tranzitna taksa.

Dok su zapadnoevropske zemlje uložile velike napore da se odviknu od ruskog gasa, Mađarska prima 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje od Rusije prema sporazumu potpisanom 2021. godine, uglavnom preko Bugarske i Srbije, prenosi Reuters.