Energetika.ba
regija

MOL Grupa pokrenula arbitražu zbog mjera nametnutih tržištu gasa u Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
MOL Grupa pokrenula arbitražu zbog mjera nametnutih tržištu gasa u Hrvatskoj
Foto: MOL Grupa

MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske za naknadu štete nastale mjerama koje je Hrvatska nametnula na tržištu gasa 2022. i 2023. godine.

Ove mjere prisilile su INA-u da prodaje domaći plin za mali dio fer tržišne cijene hrvatskom HEP-u, koji je u potpunosti u državnom vlasništvu.

MOL Grupa
je međunarodna, integrisana maloprodajna kompanija za naftu, gas, petrohemiju i robu široke potrošnje, sa sedištem u Budimpešti, Mađarska. Aktivan je u više od 30 zemalja, sa dinamičnom međunarodnom radnom snagom od 24.000 zaposlenih i više od 100 godina iskustva. MOL Grupa posluje sa tri rafinerije i dva petrohemijska postrojenja pod integrisanim upravljanjem lancem snabdevanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a poseduje mrežu od skoro 2.400 servisnih stanica u deset zemalja centralne i jugoistočne Evrope. U svojim istraživačkim i proizvodnim aktivnostima, MOL se oslanja na više od 85 godina iskustva u oblasti ugljovodonika i 30 godina iskustva u ubrizgavanju CO2.

MOL Grupa je posvećena transformaciji svog tradicionalnog poslovanja zasnovanog na fosilnim gorivima u održivi poslovni model sa niskom emisijom ugljenika i ima za cilj da postane neto ugljenično neutralna do 2050. godine, istovremeno oblikujući cirkularnu ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika u centralnoj i istočnoj Evropi.