Energetika.ba
Gas

Kompanije traže arbitražu u gasnom sporu s Nizozemskom

Autor: Energetika.ba
Kompanije traže arbitražu u gasnom sporu s Nizozemskom
Foto: Groningen gas field

Shell i ExxonMobil zatražili su od arbitražnog suda da odluči treba li im Nizozemska nadoknaditi prestanak proizvodnje plina na velikom polju Groningen na sjeveru države.

Zajednički kompanije Shell i Exxon NAM upravlja poljem Groningen, koje je decenijama bilo jedan od glavnih dobavljača gasa u Evropi, piše Reuters.

Groningen još uvijek ima ogromne rezerve, ali počevši od 2018. godine, vlada je odlučila da se proizvodnja mora brzo smanjiti kako bi se ograničili seizmički rizici, a prošle godine je završila proizvodnju - s bušotinama koje će biti zatvorene do oktobra.

Vlada, Shell i Exxon postigli su dva glavna sporazuma o tome kako će se nositi s krajem proizvodnje 2018. i 2019., ali se od tada nisu slagali oko detalja.

- Stranke se već duže vrijeme ne slažu oko tumačenja sporazuma i mnoge rasprave sa vladom nisu dovele do rješenja, navodi se u saopćenju kompanija.

- Arbitraža može pomoći da se razjasni sporazumi, što bi koristilo svim uključenim stranama, dodaju u saopćenju.

A dok je vlada saopćila da je pokušala da sklopi nove aranžmane sa kompanijama od 2020. godine i da će vidjeti kako će arbitraža uticati na taj proces.

U više navrata je rečeno da je brzo smanjenje proizvodnje bilo potrebno kako bi se osigurala sigurnost u regionu, te da nikakva kompenzacija za kompanije nije opravdana.

Procjenjuje se da je profit od gasa donio državnom trezoru 363 milijarde eura (388 milijardi dolara) od početka proizvodnje 1960-ih, postavljajući temelje za blagostanja države, dok je profit Shell-a i Exxona iznosio oko 66 milijardi eura.