Energetika.ba
Gas

"Naftogas" planira ponovo da kupuje gas od ruskog "Gasproma"

Autor: Energetika.ba

"Naftogas" planira ponovo da kupuje gas od ruskog "Gasproma" već od marta ove godine, saopštio je šef uprave ukrajinske kompanije Andrej Koboljev.

Stokholmski sud je u decembru donio presudu o sporu „Gasproma“ i „Naftogasa“ u vezi s ugovorom o isporučivanju ruskog gasa Ukrajini.

„Održali smo nekoliko rundi pregovora. Imamo dokument koji je, prema našim ocjenama, blizu tome da bude potpisan. Nadamo se da ćemo tokom ovog mjeseca implementirati odluku (Stokholmskog suda) u djelu ugovora o kupovini i prodaji. Nadamo se da će nam to omogućiti da već u martu ove godine počnemo da kupujemo gas od ’Gasproma’“, naveo je Koboljev, penosi Sputnik.

Podsjetimo, arbitražni sud u Stokholmu potvrdio je najvažnije tačke Gaspromovog ugovora sa Ukrajinom o isporukama gasa. Zbog toga će Kijev morati da plati dug za gas, uprkos tvrdnjama da je dobio spor, izjavio je potpredsjednik Gasproma.

Potpredsjednik Gasproma kaže i da, u skladu sa odlukom arbitraže, Naftogas mora odmah da plati nešto više od dvije milijarde dolara, uz dodatnih 600.000 dolara kazne za svaki dan neplaćanja.

I Slovačka je nedavno suspendovala isporuke gasa namijenjene Ukrajini zbog neplaćenog duga Kijeva od prije 10 godina. Slovačka je najveći dobavljač gasa u Ukrajini otkako je ta zemlja prestala da kupuje gas direktno iz Rusije.

Energetika.ba