Energetika.ba
Egbin POwer Plc

Nedostatak gasa prijeti proizvodnji struje u Nigeriji

Autor: Energetika.ba
Nedostatak gasa prijeti proizvodnji struje u Nigeriji
Foto: Bloomberg

Glavni izvršni direktor Egbin Power Plc, Mokhtar Bounour, kaže da firma gubi velike prihode zbog trenutnog nedostatka gasa, što ugrožava proizvodnju struje širom zemlje.

Bounour je to izjavio u četvrtak obraćajući se novinarima nakon sastanka s ministrom energetike Adebayom Adelabuom u Elektrani Egbin u Ikorodu, Lagosu.

CEO je primijetio da elektrana nije u mogućnosti da pokrene postrojenje do punog kapaciteta zbog niske dostupnosti gasa.

Prema njegovim riječima, postrojenje koje može generirati 1.000 MW sada generiše prosječno 400 MW, optužujući nedostatak gasa.

Govoreći o sastanku sa ministrom, Bounour je rekao da je uprava istakla sve izazove s kojima se suočava, rekavši: „Obećali su da će ih postepeno riješavati kako bismo mogli vidjeti poboljšanje u bliskoj budućnosti“.

Rekao je: „Jedan od glavnih izazova s kojima se trenutno suočavamo je dostupnost gasa.

"Nemamo dovoljno gasa da bismo pokrenuli pun kapacitet postrojenja, i gubimo puno prihoda.

„Ovo je postrojenje staro 40 godina, ulažemo puno; zahtijeva puno truda, mnogo ulaganja da bi se jedinica održala i osigurala; i ako ne generišete, imat ćete veliku neuravnoteženost, prenosi Energy Central.

„Količina gasa koja nam je dodijeljena nije dovoljna da pokrenemo šest jedinica. Dobili smo pozive od dobavljača gasa da imaju neke tehničke izazove za rješavanje. Nadamo se da ćemo što prije dobiti dovoljnu količinu gasa.“

Dodao je da država duguje GenCo-u iznos od 1,4 biliona naira.

„Drugi izazov su kumulativni dugovi. Imamo nekih problema sa likvidnošću za koje se nadamo da će uskoro biti riješeni.

„Država nam duguje 1,4 biliona naira, ali ministar je obećao da ćemo počevši od aprila početi vidjeti poboljšanja, i s nestrpljenjem to očekujemo. Ako se dugovi ne plate, posao se ne može održati“, rekao je.