Energetika.ba
ghgt

Njemačka blokira prodaju firme za plinske turbine Kinezima

Autor: Energetika.ba
Njemačka blokira prodaju firme za plinske turbine Kinezima
Foto: Arhiv

Njemačka vlada blokirala je prodaju jedinice plinske turbine koja pripada podružnici Volkswagen grupe kineskom investitoru.

Njemačko ministarstvo ekonomije priopćilo je da se na ovaj potez odlučio kabinet kancelarke, no zbog sigurnosnih razloga i poslovne tajne firme detalji nisu navedeni.

Kako je izvijestila francuska novinska agencija AFP, Volkswagenova filijala MAN Energy Solutions dogovorila je prodaju jedinice kineskoj grupi GHGT i njezinoj filijaliGuanghan Gas Turbine, no, kako je objavilo njemačko ministarstvo ekonomije, taj je potez "danas zabranio kabinet" kancelara Olafa Scholza.

Njemačka ima uspostavljen sistem oji vladi omogućuje blokiranje stranih preuzimanja od najmanje 10 posto u firmama koje spadaju pod kritičnu tehnologiju i kritičnu infrastrukturu, prenosi SEEbiz.

Prema njemačkom poslovnom listu Handelsblatt, kineska firma navodno ima bliske veze s kineskom industrijom oružja, a stručnjaci su upozorili da bi firma mogla koristiti tehnologiju plinskih turbina u vojne svrhe, uključujući ratne brodove, dronove i borbene zrakoplove.

U Njemačkoj raste strah od pretjeranog oslanjanja na Peking i dopuštanja da osnovna infrastruktura padne u ruke kineskih firmi s vezama s državom, navodi AFP.