Energetika.ba
Gas

Njemačka gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin

Autor: Energetika.ba
Njemačka gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin

Njemačka je gotovo u potpunosti nadoknadila gubitak ruskih isporuka plina zahvaljujući velikom porastu uvoza iz Norveške, Nizozemske i Belgije, nakon što je Moskva prošle godine smanjila isporuke zbog potpore Zapada Ukrajini.

Između 2017. i kraja februara 2022. Njemačka je u prosjeku uvozila 77 teravat sati prirodnog plina mjesečno, minus izvoz, koji je korišten za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, navodi se u internom dokumentu njemačke savezne agencije za plin, prenosi dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od septembra 2022. do kraja januara, što znači bez ruske isporuke plina, iznosio je 72.7 teravat sati mjesečno. Osim toga, Njemačka je u januaru uvezla oko 4 teravat sata ukapljenog prirodnog plina (LNG) preko novih LNG terminala na njemačkim obalama.

U prosjeku je 26 teravat sati prirodnog plina mjesečno stizalo u Njemačku iz Norveške između 2017. do kraja februara 2022., navodi se u dokumentu, a nakon prestanka ruskih isporuka ta je količina porasla na 41 teravat sat.

U međuvremenu, neto uvoz iz Nizozemske porastao je s 2 na 25 teravat sati, dok su tokovi plina iz Belgije porasli s oko 2 teravat sata na oko 23 teravat sati mjesečno u prosjeku od septembra.

Brojke pokazuju i značajan pad njemačkog izvoza prirodnog plina, primjerice u Švicarsku. Savezna agencija nastavlja opskrbu Njemačke plinom ocjenjivati kao "stabilnu".

Energetika.ba