Energetika.ba
Gas

Njemačka i dalje podržava izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 usprkos ukrajinskoj krizi

Autor: Energetika.ba
Njemačka i dalje podržava izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 usprkos ukrajinskoj krizi

Njemačka je još uvijek predana izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, koji će omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu prilikom transporta plina u Europu, usprkos jačanju napetosti u regiji, rekao je glasnogovornik njemačke vlade u Berlinu.

SAD i drugi su pojačali kritike na račun projekta, nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda blizu Krima u nedjelju. Kritičari navode da će izgradnjom plinovoda Njemačka i Europa postati preovisne o ruskim energentima.

"Uzeo sam u obzir kritiku, ali ništa se nije promijenilo što se tiče našeg temeljnog pogleda na Sjeverni tok 2, koji je ekonomski projekt", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Dodao je da Njemačka još uvijek želi osigurati položaj Ukrajine kao tranzitne zemlje za prijenos plina iz Rusije u Europu. Ranije je ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj rekao kako bi izgradnja Sjevernog puta 2 trebala biti stavljena na čekanje.

Vladini službenici su kasnije rekli kako će kancelarka Angela Merkel razgovarati o najnovijim napetostima u Ukrajini s američkim predsjednikom Vladimirom Putinom i američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na margini summita G20 ovoga tjedna u Buenos Airesu.

SAD želi da europski saveznici razmotre nove sankcije protiv Rusije kako bi ju kaznili zbog zapljene ukrajinskih plovila, prenosi Hina.

Zapad strahuje da bi taj incident mogao potaknuti širi sukob.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je kako je rasprava o novim sankcijama preuranjena.

"To je pravni instrument koji ima posljedice za one koji su pogođeni sankcijama, što znači da morate pažljivo razmotriti i raspraviti o uvođenju sankcija", rekao je glasnogovornik.

Energetika.ba