Energetika.ba
Gas

Njemačka očekuje pragmatičan stav SAD o Sjevernom toku 2

Autor: Energetika.ba
Njemačka očekuje pragmatičan stav SAD o Sjevernom toku 2

Njemačka očekuje da će američka administracija zauzeti pragmatičan pristup projektu “Sjeverni tok 2“ za isporuku ruskog gasa u Evropu i zalaže se za završetak gasovoda uprkos protivljenju SAD, rekli su EU i njemački zvaničnici i diplomate sa kojima je Rojters razgovarao o ovom pitanju.

Agencija navodi da su diplomate stava da je za Berlin najbolja strategija da se SAD predstavi cijela stvar u obliku gotovog projekta, a da je gasovod već izgrađen oko 95 odsto i mogao bi biti završen do septembra.

“U Berlinu pokušavaju da kupe vrijeme i osiguraju da izgradnja bude završena, jer misle da će kada se gasovod pokrene stvari izgledati drugačije za SAD“, rekao je Rojtersu visoki diplomata Evropske unije o tom pitanju.

Kao i drugi zvaničnici koji su razgovarali sa Rojtersom, i ovaj diplomata je odbio da bude imenovan zbog osjetljivosti samog pitanja.

“Berlin vjeruje da u Vašingtonu postoji spremnost da se razgovara o ovome i pronađe rješenje", rekao je drugi diplomata EU agenciji i naglasio da Njemačka tek treba da započne suštinske razgovore sa administracijom Bajdena o Sjevernom toku 2 i da definitivno ne zna stav SAD.

Agencija navodi da su SAD pokušale da blokiraju projekat koji vodi ruski Gazprom vrijedan 11 milijardi dolara, a i stara i nova američka administracija uvele su sankcije protiv nekih kompanija i upozorile druge uključene u projekat na rizik od sankcija.

Rojters navodi da je Bijela kuća saopštila da predsjednik Džo Bajden smatra da je gasovod ispod Baltičkog mora do Njemačke loša ideja za Evropu.

Nemačke diplomatre izjavile su agenciji da očekuju da se ministar spoljnih poslova Hajko Mas prvi put sastane “licem u lice“ sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom krajem ovog mjeseca na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu, i da će braniti “Severni tok 2“ kao privatno, a ne političko preduzeće, što je i stav koji imaju kompanije koje su uključene u projekat i koje ističu da on ima puno komercijalno opravdanje.

Energetika.ba