Energetika.ba
Adekvatno snabdijevanje

Njemačka ulaže 16 milijardi eura u izgradnju četiri gasne elektrane

Autor: Energetika.ba
Njemačka ulaže 16 milijardi eura u izgradnju četiri gasne elektrane
Gasne elektrane / Ilustracija

Njemačka će potrošiti 16 milijardi eura za izgradnju četiri gasne elektrane u nastojanju da obezbijedi adekvatno snabdijevanje električnom energijom nakon ukidanja nuklearnih reaktora, saopćilo je Ministarstvo ekonomije.

Ovo dolazi kao dio velikog remonta energetske mreže u zemlji, navodi ministarstvo.

Nove elektrane na gas će kasnije raditi na hidrogen između 2035. i 2040. Tržišni mehanizam za povećanje kapaciteta omogućiće proširenje proizvodnje električne energije do 2028. godine, rekli su njemački zvaničnici u saopćenju, prenosi Russia Today.

Postrojenja će imati ukupan kapacitet do 10 GW i očekuje se da će biti od vitalnog značaja za obezbijeđivanje stabilnog snabdevanja električnom energijom „čak i u vremenima kada je malo sunca ili vjetra.”

Najveća ekonomija EU, koja je prije sukoba u Ukrajini podsticala svoju industriju ruskim gasom, morala je da poveća uvoz električne energije prošle godine nakon što je vlada odlučila da ukine nuklearnu energiju dok se kreće ka obnovljivim izvorima energije.

Prošlog aprila, Njemačka je zatvorila svoja posljednja tri nuklearna reaktora uprkos upozorenjima da bi to zapravo izazvalo sagorijevanje više fosilnih goriva.

Njemačka je sebi postavila cilj da smanji emisiju staklene bašte za 65 odsto do 2030. godine, što je plan koji je još ambiciozniji od onog koji je postavila EU u cjjelini. Međutim, prošlogodišnji izveštaj Federalne agencije za životnu sredinu pokazao je da će cilj vjerovatno biti promašen jer je dugotrajna energetska kriza gurnula prelazak na obnovljive izvore energije u zemlji na dnevni red.