Energetika.ba
evropa

Njemačka: Veće cijene plina, jeftinija struja

Autor: Energetika.ba
Njemačka: Veće cijene plina, jeftinija struja
Foto: Unsplash

Cijene plina za potrošače u Njemačkoj zamjetno su porasle do sada ove godine, dok je električna energija pojeftinila, pokazuju novi vladini podaci objavljeni u ponedjeljak.

U prvoj polovici godine privatna kućanstva u Njemačkoj plaćala su u prosjeku 0,12 € (0,13 USD) po kilovat satu prirodnog plina, 4,0% više nego u drugoj polovici 2023., prema njemačkom Saveznom uredu za statistiku.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine plin je pojeftinio za 3,2%. Međutim, u usporedbi s drugom polovicom 2021. - prije sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu i energetske krize koja je uslijedila - cijene plina za domaćinstva bile su više od dvije trećine (+73,8%), prema statističarima.

Potrošači su struju u prvoj polovici godine u prosjeku plaćali 0,41 cent po kilovatsatu. To je bilo 1,7% manje nego u drugoj polovici 2023. i 3,0% manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Međutim, u usporedbi s pretkriznom razinom u drugoj polovici 2021. troškovi su porasli za gotovo četvrtinu (24,8%), prenosi SEEbiz.

"Privatna domaćinstva do sada su imala malo koristi od pada veleprodajnih cijena prirodnog plina i električne energije u 2023. i 2024.", stoji u priopćenju agencije.

Njemačka vlada pokušala je s nekoliko politika obuzdati cijene plina od energetske krize 2022., koja je uslijedila nakon što je Rusija u velikoj mjeri zaustavila isporuke plina kao odgovor na oštre sankcije EU-a koje je poduprla Njemačka.

Napori su uključivali subvencionirane gornje granice cijena električne energije i plina, koje su istekle krajem 2023.

Ukidanje ograničenja cijena nije imalo gotovo nikakav učinak na cijene, budući da su troškovi pali do završetka programa, rekla je agencija u ponedjeljak.

Za kupce prirodnog plina, međutim, povećanje cijena emisija ugljičnog dioksida (CO2) u siječnju i ukidanje privremene porezne olakšice na PDV u aprila uzrokovali su porast cijena.