Energetika.ba
Gas

Njemački odgovor Rusiji: Privremeno obustavljen gasovod Sjeverni tok 2

Autor: Energetika.ba
Njemački odgovor Rusiji: Privremeno obustavljen gasovod Sjeverni tok 2

Savezni kancelar Njemačke Olaf Scholz saopćio je kako će ova država na određeni period obustaviti puštanje u rad gasovoda Sjeverni tok 2 zbog posljednjih aktivnost Rusije na području istočne Ukrajine, prenosi Klix.ba.

Prema pisanju njemačkih medija, Scholz je danas izjavio kako će zbog ruskog priznavanja Donjecka i Luganska odluka o certifikaciji rusko - njemačkog gasovoda biti stavljena na čekanje.

"Kao reakcija na ruske aktivnosti u Ukrajini, savezna vlada zaustavlja projekt gasovoda Sjeverni tok 2. Bez tog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može početi s radom", pojašnjavaju njemački mediji.

Kako navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung, Scholz je danas zatražio od Ministarstva ekonomije da povuče postojeći izvještaj o analizi sigurnosti snabdijevanja koji predstavlja ključni dokument u certifikaciji Sjevernog toka 2.

"Možda zvuči tehnički, ali to je neophodan administrativni korak bez kojeg se gasovod ne može certificirati. Bez certifikacije, Sjeverni tok 2 ne može biti pušten u rad", rekao je Scholz.

Prema saopćenju Ministarstva ekonomije, zvaničnici ovog resora u narednom periodu izvršit će novu procjenu sigurnosti snabdijevanja uzimajući u obzir sve činjenice i događaje u posljednjih nekoliko dana.

"U ovoj fazi sada je važno, pored prvih sankcija, spriječiti dalju eskalaciju, a time još jednu katastrofu. Prema tom cilju su usmjereni svi naši diplomatski napori", pojasnio je Scholz.

Projekt Sjeverni tok 2 od samog početka nije naišao na odobravanje zapadnih saveznika koji su ga smatrali kao projekt kojim Rusija nastoji širiti ekonomski i politički utjecaj u Evropi.

Posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je sukob na istoku Ukrajine ponovno eskalirao, mnogi zapadni zvaničnici su isticali kako blokada projekta Sjeverni tok 2 mora biti dio sankcija koje bi Zapad mogao iskoristiti protiv Rusije.

Iako je nova njemačka vlada s rezervom gledala na ideju o obustavi projekta, čini se kako su posljednje aktivnosti Rusije i priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih teritorija natjerale saveznu njemačku vladu da ubrza proces donošenja sankcija unutar kojih će se očigledno naći i kontroverzni projekt Sjeverni tok 2.

Energetika.ba