Energetika.ba
Gas

Njemački SEFE traži odobrenje SAD-a za CP2 LNG projekat kompanije Venture Global

Autor: Energetika.ba
Njemački SEFE traži odobrenje SAD-a za CP2 LNG projekat kompanije Venture Global

Njemačka državna kompanija Securing Energy for Europe GmbH (SEFE) postala je treća kompanija koja je od američkog energetskog regulatora zatražila odobrenje za razvoj tečnog prirodnog plina (LNG) Venture Global za početak izgradnje svog CP2 LNG projekta u Louisiani.

SEFE-ovo pismo američkoj Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku (FERC) od ponedjeljka naglašava ulogu projekta CP2 LNG u osiguravanju opskrbe energijom u Europi.

U junu je SEFE, preko svoje jedinice Wingas, potpisao 20-godišnji ugovor o kupovini 2,25 miliona tona godišnje (MTPA) LNG-a od Venture Global-ovog projekta od 20 MTPA CP2 u Louisiani, piše Reuters.

Žalba FERK-u uslijedila je nakon sličnog zahtjeva dvije japanske energetske kompanije, Inpex Corp 1605.T i JERA, koje traže odobrenje za izgradnju projekta od strane Venture Globala.

- SEFE-ov dugoročni LNG kupljen od CP2 LNG sada će biti od vitalnog značaja za energetsku sigurnost Njemačke u novom okruženju u kojem su prestale isporuke gasovoda iz Rusije, navodi kompanija u pismu.

U pismu je ponovljeno da je Venture Global već omogućio pouzdano snabdijevanje SEFE sa tri LNG tereta do sada 2023. godine, koji su stigli tokom "kritičnog perioda njemačke plinske krize".

Osim odobrenja FERC-a, projekt CP2 LNG također čeka odobrenje za izvoz od Ministarstva energetike prije nego što počne izgradnja.

Venture Global LNG, koji je započeo rane radove na gradilištu na CP2 u proljeće 2023., ima ugovore za skoro polovinu kapaciteta tvornice od 20 MTPA i očekuje da će ostatak biti prodan prije kraja 2023.

Kompanija je upletena u arbitražne slučajeve sa nekoliko kupaca zbog svog insistiranja da ne mora da obezbedi ugovorene terete dok je njena izvozna fabrika Calcasieu Pass, takođe u Luizijani, u fazi puštanja u rad.

(Energetika.ba)