Energetika.ba
Pretekla Rusiju

Norveška postala glavni dobavljač gasa Evropi

Autor: Energetika.ba
Norveška postala glavni dobavljač gasa Evropi
Plin / Ilustracija

Norveški izvoz prirodnog plina cjevovodima u Evropu pao je u 2023. godini za 6,7 posto zbog radova na održavanju, ali u decembru dosegao je rekordan nivo, objavio je danas operater gasovodnog sistema Gassco.

Gassco je lani Evropi isporučio 109,1 milijardu kubičnih metara plina mrežom cjevovoda dugom 8.800 kilometara, rečeno je Reutersu. U 2022. isporučili su 116,9 millijardi kubičnih metara.

Podatak za 2023. nije do sada bio poznat javnosti, napominje Reuters. U decembru su isporuke dosegle novi mjesečni rekord od 11,1 milijardi kubnih metara, uz stabilnu proizvodnju, dostupnost pogona za preradu i postojanu potražnju.

"Decembar je bio fantastičan za proizvodnju u norveškom epikontinentalnom pojasu", rekao je za Reuters Alfred Skaar Hansen, potpredsjednik Gassca za rad sistema Gassca. Epikontinentalni pojas obuhvata morsko dno i podzemlje izvan teritorijalnoga mora.

Norveška je 2022. pretekla Rusiju i postala glavni evropski dobavljač gasa. Gassco je najavio opsežnije radove na održavanju u 2023. godini koji su odgođeni u godini ranije kako bi se osigurala maksimalna iskorištenost kapaciteta mreže i izvoznih terminala.

U takvim je uslovima opskrba Evrope gasovodima pala u razdoblju od januara do augusta za 6,4 posto, a u septembru proizvodnja se spustila na najniži nivo u četiri godine, prenosi HINA.