Energetika.ba
Ruska firma

Novatek razmatra smanjenje Arktičkog LNG-a 2 zbog sankcija i fokusa na Murmansk

Autor: Energetika.ba
Novatek razmatra smanjenje Arktičkog LNG-a 2 zbog sankcija i fokusa na Murmansk
Foto: X

Ruska firma Novatek (NVTK.MM) prisiljena je smanjiti svoj ogroman projekt Arktičkog LNG-a 2 nakon što su zapadne sankcije ograničile njezin pristup tankerima klase leda, te će umjesto toga usmjeriti svoj fokus na razvoj projekta u ledeno slobodnoj luci Murmansk, izvori iz industrije rekli su.

Rusija se usredsredila na razvoj globalne prodaje LNG-a preko mora kako bi nadoknadila pad izvoza plina putem plinovoda u Evropu, koji su pali na postsovjetske niske nivoe usred teškog sukoba s Zapadom oko Ukrajine.

Moguće smanjenje postrojenja Arktičkog LNG-a 2 na Gydan poluotoku otežalo bi ciljeve Moskve da do 2030.-2035. godine poveća svoj udio na globalnom tržištu LNG-a na petinu, s trenutnih oko 8%.

Projekt je trebao postati najveće takvo postrojenje u Rusiji s konačnom proizvodnjom od 19,8 miliona metričkih tona LNG-a godišnje i 1,6 miliona tona stabilnog plinskog kondenzata iz tri linije.

Novatek nije odgovorio na zahtjev za komentar Reutersa o svojim planovima.

Firma je počela proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG) u prvom postrojenju Arktičkog LNG-a 2 u prosincu, ali kasni s isporukom svojih prvih tereta superhlađenog plina s projekta usred nedostatka tankera klase leda.

Izvori su rekli da je pretvaranje metana u tekućinu na temperaturi od minus 163 Celzijevih stupnjeva sada obustavljeno na postrojenju.

Druga i treća linija trebale su početi s radom 2024. i 2026. godine, a druga proizvodna linija trenutno se gradi u postrojenju u Belokamenki u Murmanskoj regiji, prenosi Reuters.

Međutim, treća linija mogla bi se umjesto toga koristiti u LNG postrojenju u Murmansku koje je Novatek najavio prošlog juna.

"Jedna od opcija koja se razmatra je slanje drugog platformskog postrojenja za Arktički LNG-2 ljeti, a treće za Murmanski LNG", rekao je izvor upoznat s planovima.

Projekt Murmansk LNG planiran je da bude još veći od Arktičkog LNG-a 2, s konačnom proizvodnjom od 20,4 miliona tona godišnje. Planirano je da počne proizvodnju u svoje prve dvije linije do kraja 2027., a posljednja linija trebala bi početi s radom 2029. godine.

Jedna od prednosti projekta u Murmansku u usporedbi s Arktičkim LNG-om 2 bio bi pristup ledeno slobodnoj luci na Barentsovom moru.

"Sva pažnja sada je usmjerena na Murmansk, tankeri klase leda tamo nisu potrebni", rekao je izvor.

Planovi za Arktički LNG-2 bili su komplicirani prošle godine kada je bio uključen u zapadne sankcije zbog rusko-ukrajinskog sukoba, što je natjeralo strane dioničare da zamrznu učestvovanje i Novatek da izda višu silu.

Novatek također nije uspio osigurati dovoljno tankera klase leda jer su strani partneri bili obeshrabreni sankcijama.

Šef dioničara Arctic LNG 2, TotalEnergies (TTEF.PA), rekao je u februaru da je treća linija projekta stavljena na čekanje, ali da je druga linija vjerovatno bila instalirana.