Energetika.ba
Gas

Nove prepreke za "Sjeverni tok 2": Da li su uzaludno potrošene milijarde?

Autor: Energetika.ba
Nove prepreke za "Sjeverni tok 2": Da li su uzaludno potrošene milijarde?

Tek što je Danska dozvolila gradnju "Sjevernog toka 2" kroz svoj dio baltičkog podmorja, ovaj gasovod se suočio s novom preprekom.

Njemački parlament nije donio zakon kojim se ograničava gasna direktiva Evropske unije, piše agencija RIA.

Treći energetski paket EU i gasna direktiva unutar njega kažu da bi operator bilo kog međunarodnog gasovoda u Evropi trebalo, osim za glavnog dobavljača, da rezerviše pola kapaciteta za druge dobavljače.

Izvorno, ta direktiva se odnosila na kopnene cjevovode, ali je u maju ove godine proširena na podmorske, pa se odnosi i na "Sjeverni tok 2". U ovom slučaju to znači da bi polovina njegovih kapaciteta trebalo da bude otvorena za druge dobavljače, osim ruskog Gasproma, prenosi Hina.

"Zvaničnici EU zagovaraju diverzifikaciju i energetsku sigurnost. To je razumljivo, ali činjenica je da 'Sjeverni tok 2' direktno povezuje Lenjingradski region u Rusiji s njemačkim Grajfsvaldom i nikakvi dopunski priključci nisu u planu, kao i to da nijedna baltička zemlja ne može da računa na proizvodnju gasa koja bi bila dovoljna za ozbiljniji izvoz u Zapadnu Evropu", navode komentatori agencije RIA.

Upozoravaju da bi rezervacija polovine kapaciteta za alternativne dobavljače za investitore u "Sjeverni tok 2" značila uzaludno potrošenih pet milijardi evra, a za evropske potrošače nestašicu gasa.

Nijemci su toga i te kako svjesni, piše u članku, pa su poslanici Bundestaga predložili zakon o izuzimanju stranih gasovoda iz zahtjeva Trećeg energetskog paketa ako su finansirani prije 23. maja 2019., a njihova prva tačka povezivanja sa zajedničkom evropskom mrežom je u Njemačkoj pa nema prijetnje od konkurencije i bezbjednosti u EU.

"Sjeverni tok 2 potpuno ispunjava te uslove: evropski investitori - OMV, Vinteršel, Šel, Uniper i Anži - izdvojili su novac za projekat puno prije maja ove godine", piše RIA, ali dodaje da nije bilo dovoljno glasova u Bundestagu, a druga rasprava je odgođena na neodređeno vrijeme.

Ruska agencija tvrdi da je Berlin odgodio zakonski projekat ne želeći sukob s Evropskom komisijom, koja, kako se navodi, drži stranu Ukrajini i Poljskoj. Naime, uoči glasanja u njemačkom parlamentu Kijev je upozorio da će se u slučaju prihvatanja izuzetka od Trećeg energetskog paketa žaliti sudu EU.

Rusi te ukrajinske prijetnje objašnjavaju strahom od gubitka tranzitnih prihoda, jer uznapredovali Turski tok na jugu i Sjeverni tok, znače da će Rusija uskoro izvoz gasa u Evropu moći da obavlja bez upotrebe ukrajinskog gasno-transportnog sistema.

Ali, najveći problem Berlina nikako nije Kijev nego Poljska koja u slučaju realizacije "Sjevernog toka 2" takođe gubi dio tranzita, ali je za razliku od Ukrajine punopravna članica EU i ima znatan uticaj u Briselu, dodaje se u tesktu.

Moskva shvata da Berlin ne želi direktnu konfrontaciju s Briselom, pa su u Gaspromu, kako se navodi, pripremili rezervnu varijantu koja svima čuva obraz, a ostvaruje cilj.

Pozivajući se na njemački list "Handelsblat", RIA prenosi da je Gasprom osnovao kompaniju koja će postati operator dijela "Sjevernog toka 2" dužine 12 nautičkih milja koji prolazi kroz njemačke teritorijalne vode, odnosno spada pod direktivu EU o gasu, a ostatak rute prolazi međunarodnim vodama za koje ne važe zahtjevi Brisela.

Kao rezultat toga, ispoštovala bi se direktiva o obaveznom razdvajanju funkcija između snabdjevača i transportnog sistema pa bi "Sjeverni tok" radio punim kapacitetom, piše agencija RIA.

Energetika.ba