Energetika.ba
Gas

Nuklearna elektrana 'Krško': Završene pripreme za vađenje gorivih elemenata

Autor: Energetika.ba
Nuklearna elektrana 'Krško': Završene pripreme za vađenje gorivih elemenata

U Nuklearnoj elektrani "Krško" završene su pripreme za vađenje gorivih elemenata iz reaktorske posude, a priključivanje elektrane na mrežu planirano je polovinom novembra, saopćeno je danas iz ove nuklearke.

Iz elektrane "Krško" naveli su da će narednih dana 121 gorivni element, koji čine jezgru reaktora, biti premješteno u bazen za istrošeno gorivo.

"Nakon toga, kako predviđamo, u reaktorskoj zgradi će krajem sedmice biti uspostavljeni uslovi za precizne preglede manjeg cjevovoda priključnog sistema reaktora, potrebne analize i za zamjenu", naveli su iz ove nuklearke.

U dogovoru sa domaćim i međunarodnim institucijama, te preduzećima prihvaćena je konzervativna odluka da zamijene dio cjevovoda na obje linije sistema.

Popravak će obaviti preduzeće Westinghouse, koje je originalni dobavljač opreme, a podršku će pružati domaća industrija.

"Učestvovat će okvirno 100 izvođača radova koji će prije početka obaviti potrebna osposobljavanja. Sve radove, osim Uprave Slovenije za nuklearnu bezbjednost, pratit će i ovlaštene organizacije", naveli su iz Nuklearne elektrane "Krško".

Potreban materijal koji ispunjava zahtijevane standarde za ugradnju u primarni krug elektrane bit će dostavljene ovih dana.

"Kao što smo već prošle sedmice izvještavali, svi u Nuklearnoj elektrani `Krško` zadali su cilj da sve radove obavimo stručno i kvalitetno okvirno u mjesec dana. Ponovno priključivanje elektrane na mrežu planiramo sredinom novembra", saopćili su iz nuklearke.

Operativna ekipa je u četvrtak, petog oktobra, započela sa postepenim smanjivanjem snage.

Reaktor je zaustavljen u petak, šestog oktobra i elektrana je bila u takozvanom stanju vruće pripravnosti, prenose Nezavisne novine.

(Energetika.ba)