Energetika.ba
Gas

Pad isporuke prirodnog gasa u SAD, rekordna prognoza potražnje

Autor: Energetika.ba
Pad isporuke prirodnog gasa u SAD, rekordna prognoza potražnje
Foto: Agencije

Zalihe prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama najviše su pale za više od godinu dana jer je ekstremna hladnoća smrzla bušotine, dok je potražnja za grijanjem bila na putu da u utorak dostigne rekord i podigne cijene struje i plina na višegodišnje maksimume.

Arktička eksplozija dovela je do strmoglavog pada temperature u ogromnom dijelu SAD-a, što je dovelo do nestanka struje na sjeverozapadu Pacifika i drugdje, te je zahvatilo sve, od političkih kampanja do fudbalskih utakmica i putovanja.

Analitičari su u utorak pojačali ranije prognoze za rekordnu potražnju za plinom, ali su u ponedjeljak smanjili izglede za korištenje plina, dijelom zbog toga što će mnoga preduzeća i vladini uredi ostati zatvoreni tokom dugog vikenda povodom Dana Martina Luthera Kinga Jr.

Vijeće za električnu pouzdanost Teksasa (ERCOT), koje upravlja velikim dijelom državne elektroenergetske mreže, pozvalo je domove i preduzeća da štede električnu energiju u ponedjeljak i utorak ujutro prije nego što solarni pogoni počnu proizvoditi energiju, zbog testnih uslova mreže zbog hladnog vremena, velike potražnje i neuobičajeno niske količine energije vjetra.

Iako je rečeno da je mreža "izbjegla hitne operacije zbog napora za očuvanje od strane stanovnika Teksasa i preduzeća", ERCOT je očekivao da će potražnja za električnom energijom u utorak ujutro premašiti najvišu razinu prošlog ljeta i prognozirati male rezerve energije.

U februaru 2021., Zimska oluja Uri ostavila je milione u Teksasu i drugim državama bez struje, vode i grijanja danima i rezultirala sa preko 200 smrtnih slučajeva jer je ERCOT koristio rotirajuće prekide kako bi spriječio kolaps mreže nakon neuobičajeno velike količine zatvorene proizvodnje.

Proizvodnja plina u SAD-u bila je na putu da padne za oko 10,6 milijardi kubnih stopa dnevno (bcfd) tokom protekle sedmice na preliminarni 11-mjesečni minimum od 97,1 bcfd u ponedjeljak prvenstveno zbog zamrzavanja, kada niske temperature zamrzavaju bunare i drugu opremu .

Taj pad je, međutim, bio mali u poređenju sa gubicima u snabdevanju gasom od oko 19,6 bcfd tokom zimske oluje Elliot u decembru 2022. i 20,4 bcfd tokom zamrzavanja u februaru 2021.

Gasovod Kinder Morgan (KMI.N) za prirodni gas El Paso upozorio je na "nategnute radne uslove" jer je spot proizvodnja u Permskom basenu bila 93% planiranih količina.

Na polju škriljaca Bakken u Sjevernoj Dakoti, proizvodnja nafte smanjena je za do 425.000 barela dnevno, a proizvodnja plina pala je za čak 1,1 bcfd zbog hladnog vremena i operativnih problema, procijenila je u ponedjeljak Uprava za naftovod Sjeverne Dakote.

"Povlačenje prirodnog gasa u regionalnom basenu Williston je na rekordnom nivou ili blizu njega", navodi se u saopštenju, dodajući da su isporuke kanadskog prirodnog gasa pomogle da se popune neke izgubljene količine.

Jedna milijarda kubnih stopa gasa dovoljna je da napaja oko 5 miliona američkih domova dnevno.

U isto vrijeme zalihe su opadale, predviđa se da će američka potražnja za plinom skočiti sa 162,2 bcfd u ponedjeljak na 174,3 bcfd u utorak, prema podacima LSEG-a.

To bi premašilo trenutni maksimum od 162,5 bcfd postavljen u decembru 2022. tokom zimske oluje Elliott, pokazali su federalni energetski podaci S&P Global Commodities Insights.

U Teksasu, ERCOT predviđa da će potražnja za električnom energijom premašiti zalihe za preko 3.700 megavata (MW) i dostići vrhunac od 86.496 MW u utorak oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu dok se "Teksasčani vraćaju na posao i škole se ponovo otvaraju", što bi bilo na vrhu trenutnog maksimuma svih vremena od 85.508 MW postavljenih u augustu 2023.

Te procjene su, međutim, podložne promjenama i ne uzimaju u obzir korake koje operater mreže može poduzeti da poveća zalihe i smanji potražnju, kao što je njegov poziv za očuvanje u utorak.

Cijene električne energije u ERCOT-u skočile su na 1.073 dolara po megavat-satu (MWh) tokom vrhunca u 8 sati ujutro u ponedjeljak na mrežnom tržištu dan unaprijed. Za isti sat u utorak, cijene su se smjestile na 1.893 dolara po MWh.

To se može porediti sa prosječnom cijenom za dan unaprijed od 250 USD po MWh za cijeli ponedjeljak i prosječnom spot cijenom u čvorištu ERCOT North, koje uključuje Dallas, od 23 USD do sada u 2024. i 80 USD u 2023. godini.

Na drugim mjestima, spot cijene struje i plina skočile su na višegodišnje maksimume u SAD-u i Kanadi. Cijene u čvorištu Mid-Columbia na granici Washington-Oregon skočile su na rekordnih 1.075 dolara po MWh, prema podacima LSEG-a iz 2010.