Energetika.ba
Gas

Pejnović: Sa LNG terminalom Hrvatska postaje plinsko čvorište regije

Autor: Energetika.ba
Pejnović: Sa LNG terminalom Hrvatska postaje plinsko čvorište regije

U nedjeljnoj EnergyPress.net na N1 televiziji gostovao je energetski konzultant Mladen Pejnović. Govorio je o državnom utjecaju na cijenu plina, diverzifikaciji plinskih pravaca, LNG terminalu, plinskom ratu SAD-a i Rusije u Europi ta digitalizaciji energetskog sektora.

Upozorio je kako plin nije samo tržišni artikl te kako plin mora imati i regulatornu komponentu. Stoga je nemoguće regulatoru poskupljivati plin sve dok primanja ne porastu.

Kazao je kako pritisak SAD-a na Njemačku i dobar dio Europe glede ovisnosti o ruskom plinu nije bez razloga, rekavši kako očekuje u dužem roku izgradnju sustava LNG terminala u Europi i pojeftinjenje američkog i katarskog LNG-a. U srednjem roku Europa ne može bez ruskog plina, rekao je Pejnović te dodao kako se ne treba bojati europske nekonkurentnosti prilikom postupnog prelaska na skuplji plin iz LNG-a, jer ako svi počnu prelaziti na njega, svi će biti u istoj startnoj poziciji.

Pohvalio je nastojanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko pronalaska tržišta za LNG u Inicijativi triju mora, te je naglasio kako Hrvatskoj treba taj terminal, ne samo zato što je Europa već dala dio novca za terminal, nego i zbog toga što će Hrvatska postati čvorište za diverzifikaciju dobavnih pravaca. To će puno značiti za energetsku sigurnost u ovom dijelu Europe, ali i u nas.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj, u smislu europskog energetskog paketa, potrebno provesti digitalizaciju energetskog i komunalnog sektora, koji je prema potrošaču iznimno zastario. Takav poduhvat, rekao je Pejnović, mogao bi zaustaviti odljev najboljih inženjera iz zemlje, jer bi ih svaka jedinica lokalne uprave morala zapošljavati radi provođenja takvog projekta.

Zaključio je kako polako ulazimo u razdoblje kraja ere ugljikovodika i prelazimo u eru obnovljivih izvora. Do situacije u kojoj ćemo moći akumulirati energiju iz obnovljivih izvora tako da ne gubimo veliki postotak te energije, potreban je prijelazni energent. To je plin, rekao je Pejnović.

Energetika.ba