Energetika.ba
Gas

Plinacro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti na razvoju Južne interkonekcije

Autor: Energetika.ba
Plinacro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti na razvoju Južne interkonekcije

Nacionalni operatori plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine/Federacije Bosne i Hercegovine Plinacro i BH-Gas održali su danas u Mostaru sastanak o nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje - Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Novi Travnik i odvojkom za Mostar.

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u plinski transportni sustav, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom za tu zemlju jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije, te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Hrvatske), te daljnju plinofikaciju BiH, a što će rezultirati i povećanjem tranzita prirodnoga plina kroz Hrvatsku.

Navedeno je da se realizacijom tog projekta otvara mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cijele trase budućeg plinovoda. Razvoj plinske mreže u skladu je s politikom Europske unije „Green Deal“ jer posljedično rezultira smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Na sastanku je potpisana Izjava o interkonekcijskoj točki magistralnog plinovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog plinskog transportnog sistema.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko pisama namjere i memoranduma o razumijevanju i saradnji temeljem kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane uz razvoj međudržavnih spojnih plinovoda između susjednih zemalja, saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA