Energetika.ba
Gas

Plinovod Sjeverni tok 2 gotovo završen, puštanje u rad već u 2021. godini

Autor: Energetika.ba
Plinovod Sjeverni tok 2 gotovo završen, puštanje u rad već u 2021. godini

- Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, projekta koji je izazvao ozbiljne tenzije između zemalja EU i administracije bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, sada je gotovo finalizirana i plinovod je spreman za početak isporuke ruskog prirodnog gasa direktno u Njemačku, piše portal Euractiv.

- Stručnjaci na platformi Fortuna zavarili su posljednju cijev - rekao je operator Nord Streama 2 u ponedjeljak, potvrđujući da će kada se nadvodni dio njemačke dionice spoji s danskom dionicom to značiti kompletiranje plinovoda.

Nakon obaveznih aktivnosti prije puštanja u rad, plinovod bi trebao početi s radom prije kraja ove godine, saopćila je kompanija.

Baltičke zemlje Europske unije i SAD bili su oprezni zbog povećavanja ovisnosti o ruskom plinu, dok su Njemačka i posebno kancelarka Angela Merkel uvijek govorile da projekt treba gledati prvenstveno kao poslovni potez a ne kao nekakav geopolitički trik Kremlja.

Dok je Trumpova administracija uvela stroge sankcije  kompanijama uključenim u izgradnju plinovoda, administracija Joea Bidena odlučila je ne uvoditi dodatne sankcije u pokušaju da popravi odnose s Njemačkom.

Sporazum između Njemačke i SAD-a i Ukrajine oko Sjevernog toka 2 kojim su riješene tenzije dijelom je ispregovarao nedavno preminuli diplomata Jan Hecker.

Naftovod će učiniti da se Rusija manje oslanja na Ukrajinu kao tranzitnu zemlju, koja je u opasnosti da ostane bez dvije milijarde eura tranzitnih taksi jer joj ugovori o tranzitu gasa ističe 2024. To bi moglo imati zabrinjavajuće implikacije za sigurnost i snagu Ukrajine.

(FENA)