Energetika.ba
Gas

Plinovodi Evropi isporučili najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog Saveza

Autor: Energetika.ba
Plinovodi Evropi isporučili najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog Saveza

Plinovodi su ove godine u Evropu dostavili najmanje ruskog plina od raspada Sovjetskog Saveza, nakon eksplozija na Baltiku i ciljanog smanjenja uvoza zbog ruske invazije na Ukrajinu, pokazali su podaci Gazproma i izračuni Reutersa.

Pozivajući se na glavnog izvršnog direktora Alekseja Millera, ruski plinski div Gazprom priopćio je da će ove godine u zemlje izvan područja bivšeg Sovjetskog Saveza izvesti 100.9 milijardi kubnih metara plina, najmanje od raspada Sovjetskog Saveza.

Najnižu je razinu do sada 'držala' 1995. godina kada su u "daleko inostranstvo" izvezene 117.4 milijarde kubika plina, prema Gazpromovim podacima.

Podaci za ovu godinu ujedno signaliziraju gotovo prepolovljeni izvoz u odnosu na 2021., a uključuju i isporuke Kini plinovodom Power of Siberia, kojim je Gazprom u 2021. isporučio 10.39 milijardi kubika plina. Ruski izvoz plina u Njemačku, najveće europsko gospodarstvo, zaustavljen je krajem septembra nakon eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.

Oštećenje plinovoda

Švedska i Danska utvrdile su da je oštećenje plinovoda na četiri mjesta izazvala eksplozija, ali nisu objavile ko je odgovoran. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pripisao je eksplozije sabotaži. Rusija je za eksplozije optužila britansku mornaricu, a London je odbacio optužbu

Rusija je u 2021. plinovodom Sjeverni tok 1 u Njemačku izvezla rekordne 59.2 milijarde kubika plina. Rusija je u međuvremenu povećala prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz mora, ponajviše zahvaljujući pogonu Yamal LNG na Arktiku koju vodi Novatek.

U razdoblju od januara do novembra ruska proizvodnja LNG-a porasla je gotovo 10 posto, na 29.7 miliona tona, prema podacima statističkog ureda Rosstata. Rusija je uspjela nadoknaditi manji izvoz plina u Europu višim cijenama i njezini proračunski prihodi od nafte i plina bili su u razdoblju od januara do oktobra veći za trećinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Gazprom je također priopćio da bi ove godine trebao proizvesti oko 412.6 milijardi kubičnih metara plina, za 20 posto manje nego u 2021., kada je njegova proizvodnja dosegnula najvišu razinu u 13 godina.

Energetika.ba / Hina