Energetika.ba
Gas

Počela proizvodnja u hrvatskoj Petrokemiji

Autor: Energetika.ba
Počela proizvodnja u hrvatskoj Petrokemiji

Upravni odbor Fabrike mineralnih đubriva "Petrokemija d.d." iz Hrvatske je odlučio da u tom postrojenju počne proizvodnja đubriva, uprkos nestabilnosti cijena prirodnog gasa i "teškim uslovima na tržištu mineralnih đubriva".

"Jildirim grupa" je 2. maja ove godine preuzela upravljanje kompanijom, a nakon više od 15 mjeseci zastoja, Petrokemija je ponovo počela proizvodnju mineralnih đubriva.

Od početka jula počela je sa radom energetska postrojenja, a nakon toga i pogon za proizvodnju amonijaka počeo je da se priprema za proizvodnju, piše "HRT".

Proizvodnja amonijaka je počela ovog vikenda, a kako je najavljeno, do kraja mjeseca postepeno će početi sa radom i pogoni za proizvodnju gotovih proizvoda Urea, KAN i AS đubriva.

"Petrokemija d.d." je već pola vijeka prisutna na tržištu u Hrvatskoj sa proizvodnjom đubriva sa godišnjim kapacitetom od 1.35 miliona tona.

Kompanija proizvodi mineralna đubriva koristeći prirodne mineralne sirovine, prirodni gas, atmosferski azot i kiseonik.

Od ovih sirovina se odgovarajućim tehnološkim postupcima proizvode osnovne hemikalije, a zatim i mineralna đubriva, piše "Nova Ekonomija".

(Energetika.ba)