Energetika.ba
Od 1. jula

Poljacima prijeti ogromno poskupljenje prirodnog plina

Autor: Energetika.ba
Poljacima prijeti ogromno poskupljenje prirodnog plina
Foto: Ilustracija

Najveći poljski opskrbljivač prirodnim plinom, PGNiG, poslao je svojim kupcima pisma u kojima ih obavještava da će cijene plina od jula porasti za čak oko 45%, a da nevolja bude veća, poskupljuje i distribucija plina tako da tu nije kraj poskupljenju.

Opoziciona stranka Pravo i pravda (PiS) pozvala je vladu da donese zakon o produženju zamrzavanja cijena plina. Međutim, ministar klime za poskupljenje krivi prošlu vladu, a kao jedan od razloga ističe dugogodišnje zanemarivanje razvoja obnovljivih izvora energije. Prema pismu koje je PGNiG poslao svojim kupcima i koje su objavili razni poljski medijski izvori, cijena plina povisit će se od 1. jula za 45%, dok će trošak distribucije rasti za 55-59%. To znači da bi ukupni račun poljskih potrošača mogao porasti do 50-60%.

Međutim, prema analitičarima mBanka, povećanja bi mogla biti manja ako Ured za regulaciju energije (URE) pozove prodavače da smanje tarife pod prijetnjom gubitka naknade za prodaju energije po preniskim cijenama. Cijene plina za domaće kupce i grupu drugih zaštićenih subjekata na 0,2462 zlota/kWh zamrznula je za 2023. sredinom decembra 2022. bivša vlada PiS-a u energetskoj krizi.

Nova koalicijska vlada koja je nakon izbora u oktobru zamijenila PiS produžila je zamrzavanje cijena plina u decembru 2023. na šest mjeseci. Međutim, ograničenja potrošnje plina obuhvaćena zamrzavanjem tada su prepolovljena. Vlada koja je trenutno na vlasti, na čelu s Donaldom Tuskom, odlučila je ne produžiti zamrzavanje cijena u drugu polovicu godine.

S druge strane, planira uvesti energetske bonove u rasponu od 69,4 eura do 277,6 eura kako bi se ublažio učinak skoka cijena, ali oni će pokriti samo određena domaćinstva s nižim prihodima. Prema novinskoj web stranici Interia, vaučer bi koristilo ukupno oko 3,5 miliona domaćinstava od 14,1 miliona u zemlji.

Vijest o povišicama kritikovao je bivši premijer PiS-a Mateusz Morawiecki, koji je to nazvao "masovnim napadom na novčanike Poljaka", javlja portal Notes from Poland.