Energetika.ba
hrvatska

PPD-u za 22 posto pala dobit u prošloj godini

Autor: Energetika.ba
PPD-u za 22 posto pala dobit u prošloj godini
Foto: Unsplash

Prvo plinarsko društvo (PPD) ostvarilo je u 2023. neto dobit u iznosu od 30,4 miliona eura, što je 22 posto manje nego 2022. godine, kada im je neto dobit iznosila 38,85 miliona eura, saopćili su iz PPD-a.

Istodobno, kompanija je ostvarila prihode od 3,5 milijarde eura ili 20 posto manje u odnosu na 2022. godinu kada su im prihodi bili 4,37 milijardi eura.

Pad dobiti u skladu je s očekivanjima i odgovara padu prodatih količina plina, odnosno padu prihoda, navode iz PPD-a.

Naglašavaju da je spomenuto smanjenje prihoda i dobiti prije svega uzrokovano padom cijene plina na evropskim berzama, budući da je tokom 2023. godine došlo do značajnog pada cijene plina u odnosu na rekordnu 2022. godinu.

Prošla je godina, ističe se u priopćenju koje prenosi Hina, započela s cijenom od 75 eura/MWh, ali je do kraja godine na relevantnim berzama cijena plina pala na 30 eura /MWh.

Iz PPD-a ističu kako na inozemnim tržištima također svjedoče smanjenju prodaje uzrokovane smanjenom potrošnjom plina uslijed toplijeg vremena te značajnim padom industrijske potrošnje u Evropi.

Iz PPD-a navode da su i dalje prije svega orijentirani na prodaju na inozemnim tržištima, na kojima su od prodaje plina prošle godine ostvarili prihod od 2,65 milijarde eura ili 76 posto ukupnih prihoda kompanije. S druge strane, lanjski je prihod od prodaje domaćim potrošačima na hrvatskom tržištu iznosio 818 miliona eura, a što je 24 posto ukupne PPD-ove prodaje plina, prenose Financije hr.

Nabavu plina PPD ostvaruje na evropskom plinskom tržištu, dok dio plina nabavlja iz američkoga LNG-a te ima potpisane dugoročne ugovore o nabavi. U ukupnoj nabavi plina u 2023. godini LNG je činio 31 posto, dok je trgovanje na berzama osiguralo 69 posto plina, koji je PPD plasirao na tržišta. Iz PPD-a podsjećaju da plin nabavljaju isključivo iz evropskih ili američkih izvora, dok je kupovina Gazpromovog plina obustavljena u novembru 2022. godine.

U 2023. godini PPD je izašao iz ENNA grupe i sada je u izravnom vlasništvu firme Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, koja također ima sjedište u Vukovaru. Firma trenutno ima razvijeno poslovanje u Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumuniji.