Energetika.ba
Gas

Prezentacija o primjeni komprimovanog gasa u industriji i privredi BPK Goražde

Autor: Energetika.ba
Prezentacija o primjeni komprimovanog gasa u industriji i privredi BPK Goražde

Primjena komprimovanog prirodnog gasa (CNG-a) u industriji i privredi na prostoru BPK Goražde, tema je prezentacije koja je danas upriličena na lokalitetu Bijele vode u Općini Pale u FBiH.

Vlada BPK Goražde ovim povodom okupila je predstavnike zainteresovnaih privrednih subjekata, ustanova, javne uprave i brojnih organizacija koje su o prednostima primjene komprimovanog gasa u industriji mogli saznati više od inžinjera iz kompanije Unis FAGAS Sarajevo. Riječ je renomiranoj kompaniji  koja ima višedecenijsko iskustvo u gasnoj industriji, projektovanju i proizvodnji  opreme za prirodni gas na domaćem i inostranom tržištu.

Po riječima premijera BPK Goražde Edina Ćulova, riječ o jednoj od aktivnosti kojima kantonalna Vlada nastoji poboljšati saradnju sa privrednim subjektima.

- Svjesni smo i znamo, na osnovu analiza, da ne možemo dovesti plin u Goražde jer je riječ o jako skupom projektu, gdje kilometer košta million maraka te smo došli na ovu ideju i spojili se sa ljudima iz kompanije Unis FAGAS  koja se bavi CNG plinom, odnosno svim tim gasnim instalacijama. To je  renomirana firma koja radi u regionu, a uvođenje CNG-a znači uvođenje plina pod pritiskom u posebnim bocama gdje se akumulira gas pod pritiskom i koristi se za privredne subjekte, za grijanje, za vozila na bilo koji pogon – pojasnio je Ćulov.

Dodao je da postoje primjeri koji su pojedinim subjektima donijeli visoke uštede i opravdali primjenu ovog energetskog sistema,  a koji bi se mogao koristiti i u drugim oblastima.

- Prezentaciju smo priredili za sve zaintersovane koji bi mogli imati ovakve potrebe, za  zagrijavanje  dvorana, škola, privrednih subjekata i  vidjećemo kako će se sve to pokazati. Ovo je jedna novina koja se  koristi  jako mnogo u Hercegovini, ali i u svijetu. Iz firme Unis Fagas naveli  su recimo podatak da bi se isplatilo namjenskim prikolicama dovesti iz Bara ovaj prirodni gas  koji  bi bio isplativiji nego trenutno cijena plina koji se koristi u Sarajevu – kazao je premijer BPK Goražde.

Posredstvom Privredne komore BPK učesnici prezentacije upoznati su i sa privrednim kretanjima na području kantona,  a prezentacija je  okončana  podacima o opravdanosti koji govore da se ulaganje u primjenu komprimovanog gasa vraća za tri godine.

Energetika.ba / FENA