Energetika.ba
Gas

Prva isporuka ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a stigla u Njemačku

Autor: Energetika.ba
Prva isporuka ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a stigla u Njemačku

Prva redovna isporuka ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država stigla je u utorak u Njemačku, u sklopu nastojanja da se zemlji pomogne da zamijeni energente koje je prethodno dobivala iz Rusije.

Tanker Maria Energy stigao je u luku Wilhelmshaven na Sjevernom moru, gdje će se njegova isporuka ukapljenog prirodnog plina pretvoriti natrag u plin na svom prvom plutajućem terminalu koji je prošlog mjeseca svečano otvorio njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka je požurila pronaći zamjenu za ruske isporuke plina nakon ruske invazije na Ukrajinu. Terminal u Wilhelmshavenu jedan je od nekoliko takvih terminala koji se postavljaju kako bi se spriječio nedostatak opskrbe energijom.

Njemačka je također privremeno reaktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svoje posljednje tri nuklearne elektrane do sredine aprila.

Aktivisti za zaštitu okoliša rekli su da planiraju protestovati protiv dolaska Maria Energy, tvrdeći da Njemačka ne bi trebala uvoziti fosilna goriva, navodi Associated Press.

Rezerve u njemačkim skladištima plina porasle su iznad 90 posto početkom godine jer su neuobičajeno visoke temperature u većem dijelu srednje Evrope smanjile potražnju za grijanjem.

Energetika.ba / FENA