Energetika.ba
Gas

Prvi put testirano u Beču: Miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

Autor: Energetika.ba
Prvi put testirano u Beču: Miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

Glavni grad Austrije je prvi grad u svijetu koji je testirao miješanje vodika i plina u radu plinskih turbina u sklopu kombinovane termoelektrane.

Ovim korakom gradsko energetsko preduzeće Wien Energie želi doći do važnih saznanja za konverziju kombinovanih termoelektrana na "zeleni" plin. Istovremeno, model turbine u bečkoj elektrani Donaustadt sa instaliranom snagom većom od 31 gigavata, na kojem je test proveden, široko je rasprostranjen i koristi se u više od 115 postrojenja u Evropi.

Partneri bečkog preduzeća Siemens Energy, RheinEnergie i VERBUND povećavaju sadržaj vodika od 5 posto do 15 posto zapremine. U narednom zajedničkom projektu planirano je povećanje udjela po obimu na oko 30 posto. Ako test bude upješan, sistem će biti certificiran za kontinuirani rad. Ekološki benefiti primjene vodika su mnogobrojni. Čak i sa 15 posto primjese zelenog vodika u turbinama svake godine bi se uštedjelo oko 33.000 tona CO2. Stručnjaci navedenih kompanija će do 2024. godine zajednički evaluirati dobivene rezultate i donijeti zaključke o daljoj adaptaciji na nove buduće zelene izvore energije.

Jedna plinska turbina je prošlog ljeta preuređena za test. Nosioci projekta su uvjereni da je upotreba vodika u plinskim turbinama ključ u borbi protiv klimatskih promjena. Ova vrsta turbine proizvodi električnu i toplotnu energiju koja se može uvesti u mreže daljinskog grijanja. Prednost ovih turbina je i njihovo brzo pokretanje i isključivanje. Na taj način kompenziraju fluktuacije u elektroenergetskoj mreži koje se neizbježno javljaju pri proizvodnji energije vjetra i sunca. Teško da je bilo koja druga vrsta elektrane tako fleksibilna kao kombinovana plinsko-parna turbinska elektrana.

Vodik se smatra ključnim izvorom energije na putu do klimatske neutralnosti. Može se proizvoditi kao tzv. "zeleni" vodik koristeći obnovljivu energiju, što ga čini potpuno klimatski neutralnim. Osim toga, vodik može poslužiti i kao sredstvo za skladištenje viška iz proizvodnje obnovljive energije. Također doprinosi stabilizaciji energetskog sistema i povećava njegovu fleksibilnost. Budući da se velike količine obnovljive energije često pojavljuju u vremenskim periodima kada je potražnja možda manja, ali nisu dostupne kada je potražnja velika (zima, mrak, niske temperature), vodik može poslužiti za balansiranje ponude i potražnje.

(Energetika.ba)