Energetika.ba
Gas

Raisi na samitu GECF-a: Prirodni gas oblikovat će budućnost svjetske energije

Autor: Energetika.ba
Raisi na samitu GECF-a: Prirodni gas oblikovat će budućnost svjetske energije

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je na samitu GECF u utorak da je prirodni gas čisto i sigurno gorivo s bogatim resursima koje će oblikovati budućnost svjetske energije.

Šesti samit Foruma zemalja izvoznica nafte (GECF) održava se u katarskoj prijestolnici Dohi. Katarski emir i predsjednik Raisi prisustvuju samitu, predvodeći visoko rangirane delegacije.

U obraćanju samitu, predsjednik Raisi kazao da su zemlje koje prisustvuju skupu ostvarile solidno jedinstvo za budućnost, uprkos postojećim nesuglasicama.

Samit ima za cilj podržati suverenitet država članica u eksploataciji prirodnog gasa i jačati ulogu globalnih energetskih resursa, naglasio je Raisi .

Iranski predsjednik izjavio je da bi države članice GECF, kao gasom bogate izvoznice tog energenta, trebale poslati jasnu i glasnu poruku svijetu da koristi gas kako bi poboljšao ekonomiju teško pogođenu pandemijom koronavirusa.

Prirodni gas bitan je faktor za rastuću elektrifikaciju u decenijama koje dolaze, a proizvođači gasa moraju udovoljiti rastućim zahtjevima, zaključio je Raisi, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA)