Energetika.ba
Gas

Razgovori o mogućnostima uspostavljanja plinovoda za Goražde

Autor: Energetika.ba
Razgovori o mogućnostima uspostavljanja plinovoda za Goražde

Razmatranje mogućnosti uspostavljanja plinovoda za Goražde ali i okolne općine bio je povod današnjeg susreta gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića i načelnika Opštine Pale (RS) Boška Jugovića sa direktorom firme BH Gas Jasminom Salkićem.

Gradonačelnik Goražda istakao je da je dovođenje plina u Goražde ali i jačanje saradnje sa drugim lokalnim zajednicama jedan od prioriteta gradske uprave.

- Gradu Goraždu je potreban plin i mi ćemo sve učiniti da dođe do tog cilja. Goražde je industrijski grad i svjesni smo koliko napreduje, koliko se širi, a koliko Goraždu, gas je potreban i okolnim gradovima. Današnji sastanak je bio uspješan, a vrlo brzo ćemo se sastati na Palama, u proširenom sastavu jer ćemo uključiti sve one koji bi trebali da budu sudionici ovog projekta - najavio je Ramović.

Direktor BH Gasa Jadmin Salkić pozdravio je inicijativu koju su ponovo inicirali Goražde i Pale o mogućnosti dovođenja prirodnog gasa u Goražde i okolne opštine, kao i kroz Republiku Srpsku.

- Mi smo ranije radili još neke investicije, s obzirom na to da broj zadnjih investicijskih studija koje smo radili, pokazuju stvarno veliki broj privrednih subjekata danas na ovim područjima, vjerujem i na ovom području Republike Srpske. Mislim da bi bilo dobro i ovo je prilika da pozovem kolege iz RS-a da se uključe, mislim da će uskoro biti organizovan zajednički sastanak ljudi iz gasnih kompanija. Ova inicijativa koju su dali gradonačelnik i načelnik je jako dobra, da zajedno sjednemo, da pokušamo donijeti jednu novu priču zasnovanu na ekonomskim principima - kazao je Salkić.

Naglasio je da su ranije investicije koje je planirala ova kompanija, u ovom dijelu pratile pravce brze ceste.

- Sad ćemo mi dobiti kompletan projekat gdje ćemo vidjeti kuda tačno ide taj tunel i šta znače njegovi tehnički podaci, da bi mi unutar svojih službi mogli donijeti smjernice, preporuke u ovom zajedničkom cilju, a nadam se da će gas ubrzo do Goražda - istakao je direktor BH Gasa.

Šansu u ovom projektu vidi i Opština Pale čiji načelnik Boško Jugović je sastanak ocijenio izvanrednim. Kazao je da se trebaju sagledati sve mogućnosti u energetskom smislu, s obzirom na to da će u toku ove godine biti pokrenute aktivnosti oko gradnje tunela Hranjen.

- To je bitno i za nas jer on ide prema Palama, a Goražde će biti najkraćom trasom povezano sa Sarajevom, mi tu vidimo šansu da se kroz taj tunel eventualno izvrši povezivanje određenim gasnim instalacijama, u čemu i opština Pale vidi svoju šansu da dobije taj energent. Naravno, za nas ključna stvar je Jahorina, koja je doživjela ekspanziju, postala jedan respektabilan regionalni centar u oblasti zimskog turizma i skijanja, i ona mora riješiti pitanje enrgenata, a plin je sigurno nešto što je i u skladu sa ekologijom, svim savremenim trendovima. U svakom slučaju ovo je inicijalni sastanak, koji će biti nastavljen u narednom periodu i vjerovatno će biti jedna uzvratna posjeta, gdje ćemo malo detaljnije da vidimo da li postoje određene zakonske smetnje, da li treba nešto da korigujemo i da vidimo šta treba sve da poduzmemo kada su u pitanju te aktivnosti - kazao je Jugović.

Na sastanku je razgovarano i o drugim temama od značaja za unapređenje saradnje između lokalnih zajednica, poput izgradnje puteva koji povezuju Goražde i Pale, saradnji službi Civilne zaštite, zajedničkog djelovanja u slučaju elementarnih nepogoda kao i projektima deminiranja, s obzirom na to da je granično područje ovih lokalnih zajednica veoma zagađeno minama.

Sastanku je prisustvovao i sekretar Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Sijerčić.

Energetika.ba / FENA