Energetika.ba
Gas

Rumunija postaje najveći proizvođač plina u Evropi: Uskoro kreće eksploatacija iz Crnog mora

Autor: Energetika.ba
Rumunija postaje najveći proizvođač plina u Evropi: Uskoro kreće eksploatacija iz Crnog mora

Rumunska naftna kompanija OMV Petrom saopćila je kako je donijela odluku u ulasku u projekat "Neptun Deep" gdje će zajedno sa partnerskom kompanijom Romgaz započeti eksploataciju gasa iz Crnog mora.

Kako pišu rumunski mediji, očekuje se kako će projekat Neptun Deep isporučiti ukupnu bruto količinu od približno 100 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Prva proizvodnja prirodnog gasa planirana je za 2027. godinu, a nakon ukupnih ulaganja u razvoj projekta do četiri milijarde eura.

Ovim poslovnim potezom Rumunija će postati najveći proizvođač gasa u EU kao i najveći neto izvoznik gasa.

"OMV Petrom, najveća integrisana energetska kompanija u jugoistočnoj Evropi, zajedno sa svojim partnerom Romgazom, donijela je odluku o razvoju projekta Neptun Deep. Operator projekta je OMV Petrom sa 50 posto udjela", saopćeno je.

Povodom ambicioznog projekta oglasila se i izvršna direktorica kompanije Christina Verchere.

"Sa konačnom odlukom za projekat Neptun Deep ulazimo u razvojnu fazu offshore projekta u dubokim vodama u Rumuniji. Ovo je važan korak naprijed u realizaciji strategije kompanije 2030. Naš prijedlog dioničarima ostaje povećanje investicija, povećanje profitabilnosti kao i dividendi", rekla je Verchere.

O projektu Neptun Deep govorio je i bivši ministar energetike Rumunije Virgil Popescu koji je rekao kako će država imati višak prirodnog gasa te će udvostručiti svoju proizvodnju.

"Naša zemlja će postati pružalac regionalne energetske sigurnosti. Ispunjeno je obećanje, eksploatisat ćemo gas iz Crnog mora koji će stići do kuća Rumuna", poručio je.

(Energetika.ba)