Energetika.ba
Gas

Rusija ima kapacitete da završi Sjeverni tok 2

Autor: Energetika.ba
Rusija ima kapacitete da završi Sjeverni tok 2

Kremlj očekuje da će izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 biti završena u bliskoj budućnosti, izjavio je danas portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

"Neću vam otkrivati detalje, ali postoje nesumnjivi kapaciteti koji nam dozvoljavaju da se nadamo da ćemo moći da završimo taj posao u doglednoj budućnosti", rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija Tass.

On nije naveo u kom vremenskom periodu bi gasovod mogao da bude završen, dodajući kratko: "Što prije, to bolje".

SAD su ovog mjeseca uvele sankcije za projekat gasovoda Severni tok 2 zbog čega je švajcarska kompanija "Olsis" obustavila rad na postavljanju cijevi po dnu Baltičkog mora. I Moskva i Berlin su kritikovali odluku Vašingtona obećavši da će završiti i pustiti u rad gasovod, kojim će ruski gas biti isporučivan Evropi.

Ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin je tim povodom rekao danas da ekstrateritorijalne američke sankcije za Sjeverni tok 2 samo zbližavaju Rusiju i Evropu.

"Saradnja između Rusije i Evrope raste, a pritisak SAD-a samo daje još veći zamajac daljem razvoju tih odnosa. Kao što možda primjećujete, ove godine imamo opsežnije kontakte sa Evropom, ne samo po pitanju privredne saradnje, koja je bila na visokom nivou i postaje još jača, već i na političkom nivou...", rekao je Oreškin u intervjuu za Russia Today.

On je dodao da Rusija i Evropa danas imaju tešnju komunikaciju i da su mnogo bliže u odnosu na to gdje su bile prije godinu dana.

Govoreći o projektu Severni tok 2, ukazao je na "veliki problem američkih ekstrateritorijalnih sankcija ne samo za našu, nego i za evropsku stranu“.

Oreškin je podsetio da su Rusija i Francuska nedavno održale sastanak međuvladine komisije po pitanju sankcija, navodeći u tom kontekstu da je njegov francuski kolega Bruno Le Mer američke sankcije ocijenio kao "neprihvatljive".

Prema ruskom ministru, jedan od razloga koji je uticao na to da svjetski privredni rast ove godine bude najslabiji od 2009. godine su "jednostrane akcije koje pogađaju globalnu trgovinu“.

Energetika.ba