Energetika.ba
aleksander novak

Ruska proizvodnja plina u ovoj godini veća za 10 posto

Autor: Energetika.ba
Ruska proizvodnja plina u ovoj godini veća za 10 posto
Foto: Ilustracija

Ruska proizvodnja plina mogla bi u ovoj godini porasti za deset posto, rekao je potpredsjednik vlade Aleksander Novak, istaknuvši i da bi izvoz ukapljenog plina (LNG) trebao dosegnuti oko 35 miliona tona, uz preusmjerenih 30 do 40 posto isporuka namijenjenih evropskom tržištu.

- Očekujemo da će proizvodnja u ovoj godini porasti za 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Broj je veoma solidan. Proizvest ćemo 60 milijardi kubnih metara plina više nego prošle godine, prema podacima o isporukama na domaće tržište i na izvozna odredišta, izjavio je Novak u četvrtak, prema izvještaju ruske novinske agencije TASS.

U razdoblju od januara do augusta Rusija je prema podacima državnog zavoda za statistiku proizvela 377 milijardi kubnih metara plina, za 10,7 posto više nego lani.

Proizvodnja nafte i kondenzata trebala bi u ovoj godini iznositi 515 do 521 milion tona, napomenuo je Novak.

U 2023. proizveden je 531 milion tona nafte i kondenzata, što znači da bi se trebala smanjiti za nekih dva do tri posto, napominje TASS.

Do 2036. proizvodnja bi prema ciljanom scenariju u dugoročnoj energetskoj strategiji mogla porasti na 540 miliona tona i zadržati se na toj razini do 2050., navodi ruska novinska agencija, prenosi SEEbiz.

Izvoz ukapljenog plina trebao bi u ovoj godini dosegnuti oko 35 miliona tona, naveo je Novak na marginama Ruske sedmice energetike.

Početkom godine potpredsjednik ruske vlade bio je rekao da je izvoz LNG-a u 2023. pao za 1,9 posto, na 45,4 milijarde kubnih metara (32,4 milijuna tona), navodi TASS.

To bi značilo da bi izvoz LNG-a u ovoj godini bio veći za nekih osam posto nego lani.

Rusija je uspjela preusmjeriti oko 30 do 40 isporuka LNG-a iz Evrope na druge destinacije, napomenuo je Novak u razgovoru za televiziju Rossiya-24.

- Ne sve, ali taj je dio već dijelom kompenziran. Povećane su isporuke na jug, a dosegnut ćemo i maksimalne količine ugovorene s kineskim partnerima u 2025. za plinovod Snaga Sibira, rekao je Novak.

- Već smo preusmjerili oko 30 do 40 posto na druge destinacije, istaknuo je.

U razdoblju od januara do augusta Rusija je proizvela 22,4 miliona tona LNG-a, za 7,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, prema podacima statističkog ureda.