Energetika.ba
Analitičari

SAD preskočio Katar i Australiju u izvozu ukapljenog plina

Autor: Energetika.ba
SAD preskočio Katar i Australiju u izvozu ukapljenog plina
Agencije

Američki izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) oborio je u decembru mjesečne i godišnje rekorde, pokazuju podaci o kretanjima tankera, i osigurao SAD-u prvo mjesto na svjetskoj tablici izvoznika.

SAD je preskočio Katar i Australiju i postao najveći izvoznik ukapljenog plina u 2023., tvrde analitičari.

U 2022. titulu najvećeg izvoznika LNG-a osvojio je Katar, a Australija je bila na drugom mjestu, prema podacima američke vlade.

SAD se lani izdvojio najvećim povećanjem opskrbe LNG-om u svijetu, rekao je direktor globalnog istraživanja plina i LNG-a u konzultantskoj kompaniji Rapidan Energy Group Alex Munton, dodavši da su samo u decembru isporučili 8.6 miliona metričkih tona LNG-a.

"Rekordnu proizvodnju u SAD-u potaknula su dva uzročnika: potpuna normalizacija rada Freeport LNG-a, što je povećalo opskrbu za šest miliona tona, i godišnja proizvodnja postrojenja Calcasieu Pass kompanije Venture Global LNG, veća za tri miliona tona nego u 2022.", objasnio je Munton.

Američki izvoz porastao je lani za 14.7 posto, na 88.9 miliona tona, potaknut u prvom redu normalizacijom proizvodnje u pogonu Freeporta nakon sanacije posljedica požara u 2022. Drugi su pak poboljšali efikasnost prerade, pokazali su podaci LSEG-a.

U 2022. SAD je isporučio 77.5 miliona tona LNG-a, prema podacima LSEG-a.

Evropa je i u decembru bila glavno odredište izvoza američkog LNG-a

Evropa je i u decembru bila glavno odredište izvoza američkog LNG-a, isporučivši 5.43 miliona tona ili nešto više od 61 posto ukupnog izvoza. U novembru je udio izvoza u Evropu iznosio 68 posto, pokazuju podaci LSEG-a.

Manji udio izvoza u Evropu u decembru rezultat je izrazito viših temperatura i popunjenih skladišta u Evropi, rekli su analitičari konzultantske kompanije Rystad Energy. Evropska skladišta plina objavila su da su početkom decembra bila popunjena 97 posto.

Azija je u decembru bila drugo najveće izvozno tržište za američki LNG, s isporučenih 2.29 miliona tona ili 26.6 posto, izvoza. U novembru iznosio je 18.5 posto. U Latinsku Ameriku izvezeno je pola miliona metričkih tona, što je odgovaralo nešto manje od šest posto ukupnog izvoza, pokazali su podaci praćenja brodova LSEG-a.