Energetika.ba
Gas

SAD treba više kapaciteta gasovoda za pouzdano snabdijevanje gasom

Autor: Energetika.ba
SAD treba više kapaciteta gasovoda za pouzdano snabdijevanje gasom

Sjedinjenim Državama je potreban veći kapacitet gasovoda za održavanje pouzdanog snabdijevanja gasom tokom ekstremno hladnog vremena, izjavila je u ponedjeljak trgovačka grupa koja predstavlja plinovodne kompanije u znak podrške regulatorima koji su prošle sedmice pozvali na traženje novih pravila kako bi se spriječilo ponavljanje nestanka struje prošle zime.

Federalna regulatorna komisija za energiju (FERC) i Sjevernoamerička korporacija za pouzdanost električne energije (NERC) pozvali su zakonodavce da popune regulatornu slijepu tačku kako bi održali pouzdanu opskrbu prirodnim plinom, što je istaknuto istragom o prekidima struje tokom zimske oluje Elliott u decembru 2022, piše Reuters.

Elliott je isporučio temperature ispod nule i upozorenja o ekstremnim vremenskim prilikama u gotovo dvije trećine SAD-a, što je rezultiralo nepredviđenim gubicima u snabdevanju energijom.

Govoreći za operatere oko 200.000 milja (322.000 km) cjevovoda, Međudržavna asocijacija za prirodni plin Amerike (INGAA) je rekla da izvještaj regulatora potvrđuje da su njegovi članovi "koristili svu moguću fleksibilnost i povlačenje skladišta kako bi isporučili što više prirodnog plina kroz sistem što je moguće."

Pad proizvodnje smanjio je protok gasa u cjevovode tokom Elliotta, dok je potražnja za gorivom za grijanje i proizvodnju električne energije porasla, dramatično snizivši tlak u cijevima.

Pad nivoa pritiska dovodi sistem cjevovoda u opasnost od kolapsa, saopštila je INGAA, primoravajući operatere da implementiraju ograničenja u rasporedu i smanje ranije potvrđene nominacije za transport goriva.

Izvještaj je otkrio da je u New Yorku, Consolidated Edison (ED.N) proglasio vanredno stanje jer se suočio s kolapsom sistema kojem bi bilo potrebno "mnogo mjeseci" da se usluga ponovo uspostavi usred zime.

"Sjedinjenim Državama je potrebno više kapaciteta cjevovoda prirodnog gasa kako bi održali otporan sistem koji kućama i električnoj mreži omogućava pristup višestrukim izvorima ovog kritičnog goriva", navodi INGAA.

U svojoj zimskoj prognozi za 2023-24, NERC je prošle sedmice rekao da dugotrajna hladnoća na širem području prijete dostupnosti zaliha goriva za proizvodnju prirodnog plina, upozoravajući da nema dovoljno plinovoda i infrastrukture za Srednji zapad SAD-a, Srednji zapad -Atlantske i sjeveroistočne regije.

(Energetika.ba