Energetika.ba
Gas

Salkić: Ako pređemo na turski tok morat ćemo platiti 23 miliona dolara Mađarskoj

Autor: Energetika.ba
Salkić: Ako pređemo na turski tok morat ćemo platiti 23 miliona dolara Mađarskoj

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić kazao je za N1 kako je BH GAS ranije upozoravao resornog ministra o štetnosti prelaska BiH na gasovod turskog toka jer BiH ima ugovore sa Gazpromom o ispostavi plina putem Beregova od 2023. godine, a za koje je i Vlada FBiH dostavila pismeno uvjerenje i pismo saglasnosti kojim obavezuje kompanije u svom vlasništvu da sve obaveze iz ugovora izvrše. Ukoliko bi se ovaj ugovor prekinuo, Federacija BiH bi trebala platiti 23 miliona dolara u roku od 15 dana od izdavanja fakture. Naglasio je i to kako "turski tok" još nije završen u potpunosti i nemaju bitne podatke o snabdijevanju gasom tim putem.

Salkić je objasnio kako je turski tok pod apsolutnom kontrolom Gazproma koji sada preuzima obavezu za transport i snabdijevanje gasom do same granice zemlje koja ga naruči. u ovom slučaju BiH, a da se gas do sada preuzimao na određenim tačkama kroz druge zemlje s kojima se dogovarao transport i time ostavljala mogućnost da se gas dovuče potencijalno do drugog kupca.

“Sam truski tok je stavljen kao politčki gasovod isto kao i Sjeverni tok 2. To je geopolitika u kojem sami turski tok nije završen. Radi se o 15 milijardi kubika gasa zakupljivanja kapaciteta koji nije zapunjen i nije završen, odnosno nije spojen na mađarski gasovod”, rekao je Salkić u Newsroomu.

Na pitanje kako onda sutra prelazimo na turski tok, kazao je “tehničkim dijelom koji je došao do Srbije jer je ona izgradila gasovod do Mađarske granice i sada pokušavaju ući u postojeći stari sistem”.

“Ključno kod turskog toka je da se kapaciteti koji se zakupljuju moraju jako puno plaćati zbog troškova postojećeg pravca jer nije završen i nisu obrađene kompesorske stanice niti je ušao u mađarske tržište, a preko toga u Evropu. Tako da u tom turskom toku Bugraska je uzela 50 posto, a Srbija to počinje koristiti i jedino još BiH, odnosno FBiH gdje kažu da ne može drugačije. Nevjerovatno je da u svom poslu koji radimo oko južne interkonekcije slušamo ljude koji se ne bave ovim poslom i nailazimo na potpuno nerazumijavenje i iracionalno ponašanje”, rekao je Salkić.

Istakao je kako je na sastanku pred Novu godinu kada je prvi put imao mogućnost da razgovara s predstavnicima Gazproma pitao zašto nas stavljaju na turski tok kada isti gas kupujemo na postojećem pravcu i imamo ugovore, rečeno da je neko iz Srbije zakupio te kapacitete.

“Tražio sam da direktorica Energoinvesta reaguje i da obavijesti sve da je neko iz druge zemlje za drugu zemlju zakupio kapacitete i da je to bio osnov da se ide na turski tok. Cijelu noć sam analizirao šta je direktorica Bisera Hadžialjević govorila. Po uredbi, snabdijevanje gasom ne vrši samo Energoinvest već i BH Gas. Druga stvar, imate dugoročni ugovor kroz Mađarsku i Srbiju i obavezali ste se da ćete izvršiti obaveze. Bivša uprava Energoinvesta 2015. godine je produžila taj ugovor do 2023. godine. Mi smo krajem 2019. godine ispregovarali ljetnji popust od cca 40 miliona što se odrazilo na nižu cijenu prema građanima i da bi ga dobili Vlada FBiH je uputila pismo uvjerenja i pismo saglasnosti u kojem obavezuje komapnije u svom vlasništvu da do kraja izvrše obaveze iz ugovora. Mi tada ne raskidamo ugovor, u tome je fol. Imali smo roka tri mjeseca da razgovaramoa da li ćemo preći na turski tok ili ne. Gospođa Bisera i ministar Đindić su rekli da se ide na turski tok i dirketorica Bisera potpisala je sama ugovor bez ovlaštenja više sile (Vlade FBiH, op.a.). Ono na šta se ona poziva ‘viša sila’, to je kada vam nije dozovljen prolaz na Beregovu, a u ugovoru stoji i Beregovo i Zvornik. Kako ćete objasniti mašarskom ili srbijanskom transporteru da nemate prolaz kada pišu u ugovoru s Gazpromom da imate?“, upitao je.

Kazao je kako je ”Mađarskoj upućen dopis da se ide na turski tok tek 11. marta”, a da je BH Gas “slao jako puno dopisa resornom ministru i upozoravao ga o štetnim posljedicama”. Naglasio je kako “direktorica Energoinvesta, vjerovatno uz podršku resornog ministra nisu upoznali Vladu šta su štetne posljedice prelaska na turski tok, a da se ne završe obaveze iz mađarskog ugovora”.

“U tom ugovoru piše da ako izađete morate platiti 23 miliona dolara u roku od 15 dana od izdavanja fakture. To niko neće da kaže javnosti. Ja sam s tim upoznao Vladu i resornog ministra. Od BH Gasa su tražili da radimo analizu i uradili smo je, ali niko nas nije uključio u dalju raspravu i BH GAs je isključen iz pregovora Gazproma. Ne znamo količine koje će se zakupiti, da li je to prekidno ili ne… BH Gas je upozorio ako se do zadnje sedmice marta ne riješi da li idemo preko mađarskog ili srbijanskog i Vlada ne da pismenu saglasnost da se može ići na turski tok, mi moramo ostati na postojećem toku. S obzirom da nismo dobili upute vlasnika, naručili smo gas na Beregovu, zakupili gas i plaćamo fakture. Ekskluzivno, u ovom momentu Gasprom export mi nije dostavio nikakav zakup prolaza preko turskog toka prema BiH. Hoće li se to desiti do kraja dana, ne znamo, ali je uredno naručen gas na Beregovu kao svih dosadašnjih godina i Gazprom ga nije osporio”, rekao je Salkić.

Naglasio je kako su i transport Srbija i FGS kroz Mađarsku kazali kako se ne radi o višoj sili za prelazak na turski tok jer radi prolaz na Beregovu, a i kompanija Gaspromet Pale iz RS-a je kazala Energoinvestu kako ne mogu tako ući na sistem jer imaju od ranije zakupljene količine.

Na pitanje šta je pozadina, kazao je kako trpe udare otkako su krenuli u projekat izradnje Južne interkonekcije.

“Zašto to oni rade pa se peru da su za južnu interkonekciju ja to ne znam. Znam samo šta piše u papirima i šta BH Gas mora raditi, a to je isključivo po zakonu i pismu Vlade FBiH koje se mora ispoštovati. Sutra je 1. april, ministar je najavio 20 posto manju cijenu gasa, da je jeftiniji turski tok, a vi nemate 20 posto. BH Gas zna tačno kretanja, kada i zašto rastu cijene. Ne znamo šta će se desiti vezano za turski tok, ali to je direktna odgovornost direktorice Energoinvesta i resornog ministra. BH GAS smatra da ovakav način pristupa ruši kompletnu gasnu industriju u FBiH”, zaključio je.

Energetika.ba / N1