Energetika.ba
Gas

Salkić odgovorio Forti: Ne preporučujem federalni zakon o gasu prije državnog

Autor: Energetika.ba
Salkić odgovorio Forti: Ne preporučujem federalni zakon o gasu prije državnog
Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić reagovao je danas na izjavu Premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

Reakciju prenosimo u cjelosti.

“Kao direktor BH-Gasa, sumnjam da je kantonalni premijer sjeo i razgovarao sa direktorom bilo koje gasne kompanije u FBiH, jer nijedan direktor gasne kompanije u FBiH ne bi preporučio da se prije državnog zakona o gasu usvaja bilo kakav federalni zakon iz ove oblasti. Razlozi za ovakav stav Premijeru Forti vjerovatno nisu poznati. Ako se već poziva na Zakon o gasu RS-a, vrlo je jednostavno da kontaktira Energetsku zajednicu i vidi koje je sve primjedbe sekretar EZ-a Janez Kopač dao na taj zakon. Upravo je taj zakon sada smetnja da se usvoji državni zakon o gasu, jer je RS tim zakonom preuzela sve ingerencije države i dodijelila ih regulatoru u Trebinju. Ovak stav gdina Forte bi značio da bi se iz Trebinja trebalo regulisati tržište gasa u cijeloj BiH.

Ako je to prihvatljivo Kantonu Sarajevo, onda nešto nije uredu u ovoj izjavi. S druge strane, pričati o sigurnosti snabdijevanja je jako bitno za Kanton Sarajevo. Međutim, kantonalni premijer treba da zna da u posljednjih 20 godina u Kantonu Sarajevo prirodnog gasa nije bilo samo tri dana i to zbog ukrajinske krize početkom 2009. godine. Nikada KS nije bio bez gasa.

Cjenovnu politiku na otvorenom tržištu ne bi uređivali regulatori, nego same kompanije. Bilo bi dobro da neko objasni na koji način bi potrošači u KS bili u tom slučaju zaštićeni od „divljanja“ cijena, a koje bi bile rezultat slobodnog formiranja. Niti jedan regulator, ni po jednom rješenju ne bi brinuo, niti bi imao u zadatku da utvrđuje veleprodajne cijene, nego bi uređivao javnu uslugu, a javna usluga, na jednom pravu od Zvornika do Sarajeva, je prema Zakonu o gasu RS-a, je u ingerenciji regulatora iz Trebinja. FBiH predlaže da ta javna usluga, radi zaštite potrošača i u Zvorniku i u Sarajevu, bude na nivou države. Ti energetski stručnjaci koji ovo predlažu ili savjetuju ne znaju elementarne stvari šta bi trebalo urediti državnim zakonom o gasu. Ako neko misli da se potrošači u Sarajevu mogu zaštititi od djelovanja regulatora iz Trebinja u Zvorniku, gdje je početak cijevi, onda nešto ne odgovara u izjavama onih koji daju ovakve paušalne ocjene.

Naglašavam da me kao direktora gasne kompanije u BiH niko iz Kantona Sarajevo nije zvao na razgovor o ovoj problematici, na što sam uvijek spreman, obzirom da sam ova kompanija aktivno radi na uređenju sektora gasne privrede i u KS i FBiH.”

Podsjećamo, Edin Forto, premijer KS, je kazao da je sramota da Federacija BiH nema Zakon o gasu, zatraživši od Federalne vlade da predloži zakon o gasu kojim će ova strateška pitanja urediti nezavisni regulatori.

Energetika.ba