Energetika.ba
Gas

Scholz: Njemački potrošači energenata neće biti prepušteni sami sebi

Autor: Energetika.ba
Scholz: Njemački potrošači energenata neće biti prepušteni sami sebi

Njemački potrošači gasa neće biti ostavljeni sami sebi da podnose visoke troškove energenata, izjavio je kancelar Olaf Scholz, koji je obećao da će mjere rasterećenja stupiti na snagu za porodice s niskim primanjima, u tandemu s paketom savezne pomoći za državnog distributera gasa Uniper.

Reforme socijalnih davanja i stambenih benefita, uključujući i uvrštavanje komponente troškova grijanja, stupit će na snagu naredne godine, izjavio je Scholz na konfereniji za novinare u Berlinu.

Reforme imaju za cilj pomoći u ublažavanju viših energetskih troškova nakon što Uniperu bude dopušteno da usvoji dodatne troškove od septembra ili oktobra, kazao je Scholz, koji je upozorio da bi praktično svako osjetio posljedice viših troškova.

O detaljima će biti raspravljano s udruženjima uposlenika i predstavnicima sindikata sredinom septembra, saopćio je Scholz.

Uniper je u petak primio 15 milijardi eura garancija i vrijednosnih papira u okviru mjera njemačke vlade na spašavanju gasnog uvoznika koji je do sada najveća žrtva evropske energetske krize.

Vladin paket pomoći neće, ipak, služiti kao model za potencijalno spašavanje ostalih snabdjevača energentima, kazao je Scholz, iako će savezna vlada učiniti sve što može kako bi stabilizirala industriju u u jeku naglog skoka nabavnih cijena, prenosi Reuters.

Energetika.ba / FENA