Energetika.ba
Gas

Shell očekuje porast globalne potražnje LNG-a za 50% do 2040. godine

Autor: Energetika.ba
Shell očekuje porast globalne potražnje LNG-a za 50% do 2040. godine
Foto: Shell

Procjenjuje se da će globalna potražnja za tečnim prirodnim plinom (LNG) porasti za više od 50% do 2040. godine, budući da Kina i zemlje južne i jugoistočne Azije koriste LNG da podrže svoj ekonomski rast, navodi Shell u godišnjem izvještaju u srijedu.

Globalna trgovina LNG-om porasla je za 1,8% na 404 miliona metričkih tona u 2023. godini, rekao je Shell, najveći svjetski trgovac LNG-om, u svojoj godišnjoj prognozi LNG-a za 2024.

Također se navodi da su cijene i volatilnost cijena iznad historijskih prosjeka, ograničavajući ekonomski rast, te da je tržište i dalje "strukturno ispravno" zbog smanjenja ruskih isporuka u Evropu nakon rata u Ukrajini i ograničenog rasta ponude.

Iako je potražnja za prirodnim gasom dostigla vrhunac u nekim regionima, ona nastavlja da raste na globalnom nivou i očekuje se da će dostići oko 625-685 miliona tona godišnje 2040. godine, prema posljednjim procjenama industrije, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da će Kina, koja je 2023. pretekla Japan i povratila svoj status najvećeg svjetskog uvoznika LNG-a, nastaviti poticati globalnu potražnju LNG-a.

"Kina će vjerovatno dominirati rastom potražnje LNG-a ove decenije jer njena industrija nastoji smanjiti emisije ugljika prelaskom s uglja na plin", rekao je Steve Hill, izvršni potpredsjednik za Shell Energy.

"S obzirom da kineski sektor čelika baziran na uglju daje više emisija od ukupnih emisija Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Turske zajedno, plin ima ključnu ulogu u borbi protiv jednog od najvećih svjetskih izvora emisije ugljika i lokalnog zagađenja zraka," on dodano.

Očekuje se da će se kineski uvoz LNG-a 2024. vratiti na skoro 80 miliona tona, sa oko 70 miliona tona u 2023., prema prognozama ICIS-a i Rystad-a, premašivši rekordnih 78,79 miliona tona iz 2021.

Tokom sljedeće decenije, smanjenje domaće proizvodnje plina u dijelovima južne i jugoistočne Azije moglo bi dovesti do porasta potražnje za LNG-om jer je ovim ekonomijama potrebno gorivo za elektrane na plin ili industriju.

Shellov izvještaj predviđa ravnotežu između rastuće potražnje i nove ponude, ali kaže da će biti potrebna značajna ulaganja u infrastrukturu za uvoz gasa.

„Srednjoročno, latentna potražnja za LNG-om – posebno u Aziji – će potrošiti nove ponude za koje se očekuje da će se pojaviti na tržištu u drugoj polovini 2020-ih,” navodi se u Shellovom izvještaju.

Kako su zalihe prošle godine bile obilne, dok se svjetsko tržište oporavilo od velikog poremećaja povezanog s početkom rata u Ukrajini 2022., cijene su se spustile.

Azijske spot cijene su u prosjeku iznosile oko 18 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (mmBtu) u 2023., smanjivši se sa rekordnih 70 dolara/mmBtu u 2022.

Cijene su ove godine dodatno pale i ostaju ispod 10 USD/mmBtu, ohrabrujući kupce iz Kine u Bangladeš da zaključuju nove terminske isporuke iz Katara i Sjedinjenih Država.