Energetika.ba
potpisan memorandum

Sjeverna Makedonija i Srbija zajednički će graditi plinovod

Autor: Energetika.ba
Sjeverna Makedonija i Srbija zajednički će graditi plinovod
Foto: X.com

Srbija i Sjeverna Makedonija potpisale su memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju plinovoda dužine oko 70 kilometara i godišnjeg kapaciteta oko 14 milijardi prostornih metara prirodnog plina, što je uvod u izgradnju novog interkonektora.

Srbijanski premijer Miloš Vučević rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju da su memorandum potpisali Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Ministarstvo energetike, rudarstva i mineralnih resursa Sjeverne Makedonije, te da će ovom plinskom interkonekcijom Srbija biti bolje opskrbljena prirodnim plinom s juga.

Vučević, koji boravi u službenom posjetu Sjevernoj Makedoniji, rekao je da će Srbija izgradnjom plinovoda prema Sjevernoj Makedoniji dobiti još jednu plinsku interkonekciju iz Grčke, uz onu koju već ima s Bugarskom i krak plinskog Turskog toka. cjevovod, prenosi SEEbiz.

Dodao je da je tokom razgovora geodet Sjeverne Makedonije predložio da se paralelno gradi naftovod i da Srbija dobije mogućnost opskrbe naftom preko teritorija Sjeverne Makedonije.

Vučević je naglasio da Srbija neće odustati ni od jednog izvora opskrbe plinom koji je dostupan.

Kazao je da je od premijera Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog dobio uvjeravanja da službeno Skoplje vidi Koridor 10 kao ključni strateški pravac razvoja željezničke infrastrukture, prometa i transporta, dodajući da je u interesu obiju zemalja da povezati s brzom željeznicom.

- Time bismo središnju Europu povezali s mediteranskim bazenom i izlazom na Egejsko more, a Grčku približili srednjoj Evropi - dodao je Vučević.