Energetika.ba
Gas

Slovenci smanjili potrošnju gasa i struje

Autor: Energetika.ba
Slovenci smanjili potrošnju gasa i struje

Potrošnja prirodnog gasa u avgustu bila je manja za 14 procenata, a u septembru za 11 odsto u odnosu na prosječnu potrošnju u prethodnih pet godina.

To je objavila Kancelarija za makroekonomske analize i razvoj Slovenije (Umar). Kako prenosi RTV Slovenije, očekuje se da će potrošnja gasa u oktobru biti još manja, dok Umar štednju povezuje sa poskupljenjem gasa zbog energetske krize i smanjenjem potrošnje prije svega u dijelu industrije. Podsjeća se da je EU propisala da zemlje članice od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. smanje potrošnju gasa za 15 procenata u odnosu na petogodišnji prosjek i procjenjuje da je Slovenija već dostigla uštedu od 14,8 procenata.

Umar navodi i da je potrošnja električne energije u Sloveniji prošlog mjeseca bila za 4,4 odsto manja nego u septembru prošle godine, a da je glavni razlog smanjenje proizvodnje u pojedinim energetski intenzivnim preduzećima zbog visokih cijena struje.

Precizira se da je industrija u Sloveniji smanjila potrošnju struje za 5,1 odsto, dok su domaćinstva u seoptembru uštedela 3,9 odsto električne energije.

Procjene o rezultatima privrede za kraj godine su u septembru dodatno pogoršane, uz lošija izvozna očekivanja, jer većina anketiranih kompanija očekuje pad proizvodnje do kraja godine, objavio je Umar, prenosi RTV Slovenije.

Energetika.ba