Energetika.ba
Ljubljana

Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira

Autor: Energetika.ba
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
Foto: Arhiv

Tokom jučerašnje posjeta premijera Slovenije Roberta Goloba Alžiru, Slovenija i Alžir potpisale su amandman na ugovor o kupoprodaji plina kojim će Slovenija povećati opskrbu prirodnim plinom iz Alžira.

Slovenija danas otvara i ambasadu u Alžiru, a Golob želi da Alžir u junu otvori ambasadu u Ljubljani.

“Suradnja između dva prijateljska naroda u budućnosti će biti još bolja. "Slovenija danas otvara ambasadu u Alžiru, a željeli bismo da Alžir na jesen otvori ambasadu u Ljubljani", rekao je Golob koji se tokom posjeta Alžiru sastao s kolegom Nadirom Larbaouijem i predsjednikom te države Abdelmadjidom Tebbouneom.

Na sastanku su premijeri dviju država potvrdili dobre odnose na privrednom, naučnom i vanjskopolitičkom planu te se založili za njihovo produbljivanje. U tom smislu, u nazočnosti Goloba i alžirskog predsjednika, potpisana su tri sporazuma između izaslanstava dviju zemalja, saopćeno je iz ureda premijera.

Prvi dogovor bila je dopuna ugovora o kupoprodaji prirodnog plina između Geoplina d.o.o. Ljubljana i grupa Sonatrach, čime će se opskrba plinom povećati za dodatnih 200 miliona prostornih metara godišnje. Istovremeno, Slovenija je izrazila i spremnost za produljenje ugovora između dviju kompanija za razdoblje od 2026. godine, kada istječu postojeći ugovori.