Energetika.ba
Gas

Srbija će kupovati plin iz Azerbejdžana

Autor: Energetika.ba
Srbija će kupovati plin iz Azerbejdžana

Azerbajdžan će Srbiji do kraja sljedeće godine isporučiti do 400 miliona kubika plina. To proizlazi iz u srijedu potpisanog Memoranduma o razumijevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana i komercijalnog ugovora između plinske kompanije SOCAR i "Srbijagasa", koji su potpisani u Bakuu, saopćilo je srbijansko Ministarstvo energetike.

Novi dobavljač bit će moguć nakon završetka plinske interkonekcije s Bugarskom. Srbija trenutno uvozi cca. tri milijarde kubika plina godišnje koje kupuje od Gazproma, uglavnom preko Turskog toka, na šta je Bugarska nametnula visoki porez.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je potpisanim osigurana isporuka plina iz Azerbajdžana u količinama do 400 miliona kubika godišnje do 2026. godine, dok će se nakon toga isporučivati ​​i milijarda prostornih metara plina godišnje. U narednim danima očekuje završetak srpsko-bugarske plinske interkonekcije, čime će biti ispunjeni infrastrukturni preduvjeti za novi izvor opskrbe plinom.

Đedović Handanović je istakla kako potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti saradnje dviju zemalja, a koje se tiču ​​isporuke LNG-a preko terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju plinskih termoelektrana i skladišta plina, prenosi energetika-net.

(Energetika.ba)