Energetika.ba
Gas

Stručnjaci: Hrvatska bi uskoro mogla postati izrazito ovisna o uvozu plina

Autor: Energetika.ba
Stručnjaci: Hrvatska bi uskoro mogla postati izrazito ovisna o uvozu plina
Proizvodnja plina iz domaćih izvora pada te valja ubrzati istraživanja, rekao je u srijedu na 33. međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Imali smo 80 do 90 posto podmirene potrebe iz domaće proizvodnje plina, a danas tek oko 50 posto i ne budemo li ništa činili za pet godina imat ćemo 10 ili 20 posto, a to stvara veliku ovisnost i pritisak na gospodarstvo, rekao je Pudić.

Vrlo je važno da u cijelom plinskom lancu vrijednosti budemo inovativni, kako bi upotreba plina bila još konkurentnija, energetski učinkovitija i ekološki prihvatljivija, rekao je Pudić, ističući da jako važno uložiti maksimalne napore u istraživanje plina, kako bismo bili energetski neovisni i imali konkurentnu industriju, prenosi Hina.

Pudića zabrinjava pad proizvodnje plina, koje je 2007. godine iznosila 2,9 milijardi prostornih metara, 2015. tek 1,7 milijardi, a ne bude li se radilo na istraživanju i razvoju past će na 700 milijuna prostornih metara. Naveo je da bi se tako izgubilo oko 2,2 milijarde prostornih metara plina u 15-ak godina ili povećao uvoz plina za 3,3 milijarde kuna te da se može reći da tako gubimo 0,9 posto BDP-a u svakoj godini.

"Vjerujem da će se o tome voditi računa pri izradi energetske strategije", naglasio je.

Odgovarajući na pitanje o LNG terminalu rekao je da osobno smatra da su prodaja i izvoz LNG-a daleko propulzivniji i brži nego što je izvoz cjevovodima.

Na početku skupa predstavnici Ine naveli su da će Ina ulagati u povećanje rezervi nafte i plina u Hrvatskoj i u inozemstvu te da ima snažan investicijski potencijal, čija će realizacija ovisiti i o regulacijskom okviru.

Iz Plinacroa su istaknuli planove u vezi s osiguravanjem diverzifikacijskih opskrbnih pravaca i novih plinskih konekcija te omogućavanja dvostranog transporta plinovodom. U ovoj godini povećat će se transportni kapaciteti, a planira se i početak izgradnje novog magistralnog plinovoda Omišalj - Zlobin.

Na konferenciji, koja se održava od 9. do 11. svibnja, sudjeluje oko 600 stručnjaka iz sektora plina i energetike, predstavnika tvrtki, ministarstva i drugih. Teme skupa su učinkovite plinske tehnologije i energetske strategije, primjena pametnih tehnologija u plinskim sustavima, razvoj plinske infrastrukture, opskrba plinom, uporaba plina u prometu i druge.

Energetika.ba