Energetika.ba
Prvi kvartal

TotalEnergies: Prihodi pali zbog nižih cijena plina

Autor: Energetika.ba
TotalEnergies: Prihodi pali zbog nižih cijena plina
Foto: Arhiv/TotalEnergies

Francuski energetski div TotalEnergies zabilježio je pad od 22% u zaradi u prvom kvartalu zbog strmoglavog smanjenja profita od prirodnog plina, dok upozorava da bi rastuće cijene nafte mogle pritisnuti marže u rafinerijama u narednim mjesecima.

Prilagođeni neto prihod za tri mjeseca do kraja marta iznosio je 5,1 milijardu dolara, objavila je kompanija u petak, neznatno iznad procjene od 5 milijardi dolara u konsenzusu analitičkih prognoza prikupljenih od strane LSEG-a.

Profiti kod naftnih i gasnih firmi još uvijek opadaju s rekordnih nivoa u 2022. godini, kada su cijene skočile nakon što je Rusija invadirala Ukrajinu.

Cijene prirodnog plina u Evropi pale su za 45% u posljednjih godinu dana zbog blage zimske sezone i smanjenih briga oko snabdijevanja.

Manja volatilnost na tržištu također je smanjila mogućnosti trgovanja, iako je Total uspio djelimično nadoknaditi te niže prihode boljim maržama u rafinerijama.

Tok gotovine od operativnih aktivnosti iznosio je 2,2 milijarde dolara u odnosu na 5,1 milijardu dolara godinu dana ranije, izjavila je kompanija. Neto dug je skočio na 14,2 milijarde dolara sa 6,3 milijarde dolara na kraju 2023. godine.

Veće zaduženje je "skroman negativan faktor", rekli su analitičari JPMorgana, dodajući da su rezultati "fundamentalno zdravi".

Dionice su porasle za 0,6% do 1001 GMT-a.

Proizvodnja ugljikovodika bila je otprilike stabilna u odnosu na prethodni kvartal, na 2,46 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno (mboed), ali se očekuje da će pasti na 2,40-2,45 mboed u drugom kvartalu zbog planiranog održavanja.

Rudarski div BHP predložio je preuzimanje Anglo Americana od gotovo 39 milijardi dolara u četvrtak, nudeći dogovor koji bi stvorio najvećeg svjetskog rudara bakra.

Total očekuje da će profiti od prirodnog plina ponovo porasti tokom zime 2024-2025. kako se potražnja oporavlja u Aziji, a malo novih LNG kapaciteta dolazi na tržište.

Prognozira se cijena zimskog gasa iznad 11 dolara po Mbtu, u poređenju sa trenutnom evropskom cijenom između 8 i 10 dolara po Mbtu.

Međutim, marže u rafinerijama će pasti, jer više cijene nafte koje trenutno iznose oko 90 dolara po barelu, čine preradu manje profitabilnom ulaskom u drugi kvartal, s trendom koji će se vjerovatno nastaviti zbog geopolitičkih tenzija i odluka zemalja OPEC+ da ograniče proizvodnju putem kvota, prenosi Reuters.

Kompanija je također potvrdila da planira 2 milijarde dolara za otkup vlastitih dionica u drugom kvartalu, i zadržala je vodič za neto investicije od 17 do 18 milijardi dolara ove godine, pri čemu će 5 milijardi dolara biti uloženo u njen rastući integrisani posao s energijom.

Total ulaže u obnovljive izvore energije uz rastući izlazak nafte i gasa, strategiju koja je kritikovana u Evropi.

CEO Patrick Pouyanne je rekao da bi veći interes investitora iz SAD-a mogao "predstavljati argument" za kotiranje kompanije na Wall Streetu, prema izvještaju Bloomsberga u petak.