Energetika.ba
16 američkih saveznih država

Tužba protiv Bidena zbog obustave izdavanja dozvola za izvoz plina

Autor: Energetika.ba
Tužba protiv Bidena zbog obustave izdavanja dozvola za izvoz plina
Agencije

Grupa od 16 američkih saveznih država podnijela je tužbu protiv predsjednika Joea Bidena i zvaničnika ministarstva energetike zbog obustave izdavanja dozvola za izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Krajem januara predsjednik Biden pauzirao je izdavanje dozvola za izvoz LNG-a, a ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog utjecaja na privredu i okoliš.

Zabrana je neustavna i krši odredbu o prioritetnom statusu izvoza i politiku samog ministarstva energetike, tvrdi ured teksaškog državnog advokata Kena Paxtona u saopćenju objavljenom u četvrtak.

"Teksas je glavni proizvođač sirove nafte i prirodnog plina u državi i zabrana Bidenovog kabineta naškodit će teksaškoj privredi i milionima koji se oslanjanju na opskrbu iz Teksasa", stoji u saopćenju.

Uz Teksas, grupa uključujue i saveznu državu Louisianu, također važnog proizvođača plina u okviru SAD-a. Zabrana je posebno zabrinula Evropu koja danas kupuje više od 60 posto američkog izvoza.

SAD je danas najveći opskrbljivač Evrope ukapljenim plinom i uvoznici upozoravaju da bi zabrana mogla imati negativne posljedice po energetsku sigurnost Starog kontinenta u budućnosti, primjerice u obliku povećanja cijena zbog nedostatne količine plina na tržištu, kako ističe najveći njemački trgovac Uniper.

Glasnogovornik Evropske komisije izjavio je početkom februara da američka odluka "neće na kratki ni na srednji rok utjecati" na sigurnost opskrbe plinom u EU.

Vodeća japanska elektroenergetska kompanija JERA izjavila je pak da bi američka obustava novih projekata, potraje li, mogla negativno utjecati na opskrbu Japana, ali i svijeta.